Twee studenten onderzochten parkeermaatregelen voor fietsers

Winkelstraat heeft straks ruimte voor 20% van normaal aantal bezoekers

Twee studenten onderzochten parkeermaatregelen voor fietsers.

Winkelstraten in Nederland kunnen na het geleidelijk opheffen van de lockdownmaatregelen door de overheid slechts 15 procent tot 20 procent van hun oorspronkelijke aantal bezoekers kwijt. Dat blijkt uit een loopstromenonderzoek van Goudappel Coffeng.

De capaciteit daalt met 80-85 procent tot ongeveer 500-550 voetgangers per uur per meter breedte, constateerde het mobiliteitsadviesbureau in een voetgangerssimulatiemodel. “Daarbij gaan we ervan uit dat mensen zich in twee richtingen verplaatsen en zich netjes aan de voorgeschreven afstand van anderhalve meter houden,” zegt expert Lieuwe Krol. “Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met het bewegen in meerdere richtingen, mensen die stilstaan of winkels in- of uitgaan. Dan zul je zien dat de beschikbare capaciteit nog verder daalt.”

Tijdens de rustige periodes en in de ruimere opgezette winkelcentra hoeft dit niet tot problemen te leiden. Dat kan, aldus Krol, wel het geval zijn op zaterdagmiddag, zeker in drukke winkelstraten zoals de Kalverstraat in Amsterdam. “De Kalverstraat is ongeveer 8 meter breed, waardoor er maximaal 4.400 voetgangers per uur kunnen passeren, maar in werkelijkheid zal dit aantal dus nog veel lager liggen.”

Goed nadenken

Krol vervolgt: “Op een zaterdag passeerden, voor de Coronacrisis, ongeveer 40.000 mensen. Dat betekent dat je in de drukste uren bezoekers moet gaan tegenhouden of omleiden. Dan moet je dus van tevoren een goed plan maken met concrete maatregelen en de handhaving daarvan.”

Het is volgens Krol dus van belang dat we als samenleving nadenken hoe we de capaciteit zo hoog mogelijk houden. Dit om te kunnen voldoen aan de benodigde 1,5 meter afstand enerzijds en het langzaam op gang brengen van onze normale manier van leven anderzijds.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.