Breder opstelvak voor fietsers BEELD Berlin.de

GroenLinks: actieplan fiets en voetganger in coronacrisis hard nodig

GroenLinks roept het kabinet op om met een actieplan te komen voor fietsers en voetgangers. Het is in deze coronatijd belangrijk dat zij veilig over straat kunnen, stelt de partij. Zeker als na de meivakantie de basisscholen weer openen en het drukker wordt op straat. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger vindt dat fietsers en voetgangers zo snel mogelijk extra ruimte moeten krijgen.

Maatregelen waar zij aan denkt zijn het aanpassen van de maximum snelheid binnen de bebouwde kom, fietspaden waar mogelijk verbreden en geld voor onderhoud van fietspaden naar voren te halen. Op die manier kan het kabinet bovendien aannemers werk bieden, stelt ze.

Te kort schieten

“Meer ruimte voor fiets en voetganger is echt nodig in coronatijd”, zegt Kröger. “Brussel doet dat, Milaan doet dat. En wij moeten het ook doen. Het kabinet moet niet afwachten maar snel met een actieplan komen om dit te regelen voordat straks iedereen in de auto kruipt en er nóg minder ruimte komt voor wandelaars en fietsers.” Op korte termijn moet het kabinet in gesprek met gemeenten voor een actieplan ruimte voor fietsen en lopen, vindt ze.

Het is geen overbodige luxe, onderstreept de politica. “2,1 miljoen huishoudens hebben geen auto en meer dan 6 miljoen mensen hebben geen rijbewijs. Door capaciteitsuitval van OV gaan deze werknemers, scholieren en recreanten veel meer lopen en fietsen. Dit terwijl de ruimte nu al tekort schiet. Om de veiligheid van mensen te garanderen, is meer ruimte nodig voor fietsers en voetgangers.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.