2020-05-06 20:43:22 DEN HAAG - Premier Mark Rutte na afloop van een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie, na een overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over het coronavirus. ANP BART MAAT

Rutte: spreiden van vervoersstromen belangrijk komende maanden

Om een piek in de spits te voorkomen, is het belangrijk om vervoersstromen te spreiden. Reizigers moeten alleen op pad gaan als dat nodig is en in ieder geval zo veel mogelijk buiten de spits. Werkgevers en onderwijsinstellingen spelen hierin een grote rol. Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie over het versoepelen van de coronamaatregelen.

“Het is onvermijdelijk dat door het terugschroeven van de maatregelen files groeien en de druk op het OV langzaam weer zal toenemen”, sprak de minister-president. “Dat laatste betekent: veel mensen bij elkaar en geen mogelijkheden voor een check vooraf.”

Fietsen

Spreiding is, zo onderstreepte hij, daarom van belang. “Wat de komende maanden belangrijk is, is het uitsmeren van vervoersstromen over de dag voor een zo laag mogelijke piek in de spits.”

Dat vraagt ‘zelfbeheersing’ van automobilisten en OV-reizigers. Zij moeten ‘zo veel mogelijk’ thuiswerken. Onnodig reizen is uit den boze. En als iemand toch op pad moet, dan ‘zo veel mogelijk buiten de spits’. Drukke plekken moeten vermeden worden en lopen en fietsen genieten de voorkeur.

Werkgevers

Rutte, die opmerkte dat mobiliteit ‘een cruciale factor’ in de transitie is, doet ook een beroep op werkgevers, musea en onderwijsinstellingen. “We moeten serieus kijken naar werk- en openingstijden. Ook voor de langere termijn is het belangrijk dat niet iedereen tegelijk de weg op gaat.” Over precieze maatregelen laat het kabinet zich nog adviseren.

Om reizigers beter te spreiden gaat ook de capaciteit in het OV omhoog. Vanaf 1 juni werken bedrijven weer met de volledige dienstregeling. Materiaal wordt zo ingericht dat van alle zit- en staplaatsen ongeveer 40 procent beschikbaar is.

Mondkapje

Als het drukker wordt in het OV, zal anderhalve meter afstand houden ‘niet altijd langer haalbaar zijn’, erkent de premier. “Op stations, perrons en op de haltes blijft anderhalve meter afstand houden de norm. Maar in de trein, bus, tram en metro is dat niet realistisch. Vandaar dat we per 1 juni de regel hanteren dat iedereen in het OV een mondkapje draagt.” Niet als alternatief voor het afstand houden, benadrukt hij, maar omdat ‘voldoende afstand houden op een bepaald moment simpelweg niet lukt.’

Mensen moeten zelf voor gezichtsbedekking zorgen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Wie zich niet aan de regel houdt, krijgt een boete. Hoe hoog is nog niet duidelijk. Nu al een mondkapje dragen mag, maar hoeft niet.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.