Den Haag Centraal Station BEELD IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

Treinreizigers overwegen om vaker thuis te gaan werken

Een op de drie treinreizigers verwacht na de coronacrisis meer thuis te zullen werken. Twee op de vijf denkt minder vaak tijdens de spits te gaan reizen. Voor de mogelijkheid om je vooraf aan te melden voor een treinreis om drukte beter te spreiden, geeft twee op drie reizigers aan begrip te hebben. Dat zijn de eerste conclusies van een grootschalig onderzoek van NS en de TU Delft.

NS doet samen met de TU Delft onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het reisgedrag. Circa 100.000 treinreizigers uit voor deelname. 46.000 NS-reizigers reageerden op het onderzoek, bijna de helft. Volgens de NS “een opvallend hoog aantal.”

Breder publiek

De onderzoeksresultaten worden op dit moment door onderzoekers van NS en de TU Delft verwerkt. NS verwacht de eerste bevindingen binnenkort te kunnen delen met de andere OV-bedrijven en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De TU Delft gebruikt de resultaten voor wetenschappelijke publicaties, zodat de kennis ook beschikbaar komt voor een breder publiek.

NS zal vanaf deze week zo’n aanmeldservice technisch uitwerken en testen. Ook hiervoor zal NS reizigers uitnodigen. Een reiziger krijgt dan vooraf te zien welke trein druk is en welke niet. De NS kan met de informatie de treinencapaciteit aanpassen.

Minder openbaar

Het aantal treinreizigers daalde de afgelopen weken tot ongeveer 7 procent van het normale aantal. De NS neemt nu coronamaatregelen op stations en in treinen. Door de coronamaatregelen past in de treinen nog maar een kwart van het normale aantal reizigers.

Reizigersvereniging Rover reageert kritisch op het treinreserveringssysteem dat de NS wil testen. Rover-directeur Freek Bos vreest dat het systeem het openbaar vervoer minder aantrekkelijk maakt. “Openbaar vervoer wordt dan een stuk minder openbaar en het systeem gaat boven de reiziger.”

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

1 reactie op “Treinreizigers overwegen om vaker thuis te gaan werken”

Jesper Kloeke|14.05.20|13:23

Het aantal reizigers daalde toch met 70 procent in plaats van de in tekst vermelde 7 procent in de afgelopen weken?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.