File Duitsland

Duitse wegenwacht vreest ‘coronafiles’

Bron: iStock / XXLPhoto (onbeperkt gebruik)

De ADAC, de Duitse evenknie van de ANWB, verwacht op Hemelvaartsdag (donderdag) en aanstaande zondag grote drukte op de autosnelwegen. Vanwege de coronamaatregelen zal er namelijk veel meer vrachtverkeer zijn dan gebruikelijk tijdens feestdagen en in de weekends.

Het wordt Duitsers afgeraden buitenlandse reizen te maken. Vanaf woensdagmiddag, de dag voor Hemelvaart, wordt er veel drukte verwacht op onder meer wegen naar de Duitse kust en rond grote steden als Berlijn, Bremen, Hamburg en Keulen. Het verkeer over lange afstanden of de grens over wordt nog steeds beperkt door maatregelen die zeker tot 15 juni gelden. Maar volgens Duitse media weten veel Duitsers niet wat voor versoepelingen er afgelopen zaterdag in hun deelstaat of nationaal niveau zijn ingevoerd. Op de grens met Zwitserland zien ze bijvoorbeeld steeds meer Duitsers en Fransen die een dagje willen winkelen over de grens, maar vaak worden deze mensen teruggestuurd.

Steekproeven

De Duitse regering heft de grenscontroles die vanwege het coronavirus zijn ingevoerd langzamerhand op. Langs de grens met Luxemburg is zaterdag al gestopt met die controles. Bij de overgangen met Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland worden tot 15 juni vooral steekproeven gehouden. Langs de Nederlandse grens zijn de speciale controles aan de grens vanwege het virus nooit in de praktijk gebracht. Het is niet bekend of veel Duitsers willen proberen daar gebruik van te maken in de komende vrije dagen.

Grens open voor toeristen

Minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft met ministers uit twaalf landen waar veel Duitsers vakantie vieren, afgesproken nog voor de zomer de grenzen voor toeristen te openen. De speciale grenscontroles en allerlei quarantaineverplichtingen dienen dan te zijn afgeschaft. Hij sprak met collega’s uit Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Italië, Kroatië, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Spanje. Met Frankrijk en Zwitserland was al dergelijk overleg geweest. Maas wil ook af van de algemene waarschuwing van de Duitse overheid tegen buitenlandse reizen. Binnen de EU kan die vervangen worden door waarschuwingen of adviezen over een bepaald land of gebied. Dat zou volgens hem ook voor de rest van de wereld zo moeten zijn.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.