Maastunnelcorridor Zuid Zuidplein Wolphaertsbocht_verkeersexperi

Minder verkeer Maastunnel voor betere luchtkwaliteit

Om de luchtkwaliteit te verbeteren sluit de gemeente Rotterdam tijdelijk een aantal rijstroken van en naar de Maastunnel. Het gaat om een experiment om de luchtvervuiling aan te pakken op de zogeheten Maastunnelcorridor. In de tunnel zelf blijven alle rijstroken beschikbaar.

“Om de problemen van de luchtvervuiling op deze route op te lossen is het verminderen van verkeer onvermijdelijk. Omwonenden vragen al lange tijd om schone lucht in te kunnen ademen, dat gaan we nu regelen”, aldus wethouder Arno Bonte van Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie.

Verkeer ontmoedigen

Het sluiten van de rijstroken moet dus verkeer via de tunneltraverse ontmoedigen. Daarom wordt zowel vanuit het noorden als vanuit het zuiden op de route richting de tunnel een van de twee rijbanen afgesloten voor verkeer. Alleen hulpdiensten met zwaailicht mogen hier tijdens het experiment gebruik van maken. Bovendien wordt met de afsluiting onderzocht of de rijstroken in de toekomst in te zetten zijn voor hoogwaardig openbaar vervoer.

Wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit, Jeugd en Taal zal goed in de gaten houden welk effect het verminderen van het aantal rijstroken op het verkeer heeft. “We willen minder verkeer dat de Maastunnel gebruikt om de stad te doorkruizen. We houden dat verkeer liever op de ring om Rotterdam, zodat Rotterdammers hun noodzakelijke ritten kunnen blijven maken. Door het experiment ontdekken sommige Rotterdammers misschien ook dat de fiets of het openbaar vervoer makkelijker en sneller is dan met de auto door de tunnel. Ik wil dat mensen hun automatische keuze voor de auto heroverwegen.”

Experimenten

Dit experiment maakt deel uit van verschillende experimenten vanuit de Rotterdamse Mobiliteitsaanpak. Deze hebben tot doel om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar ook om doorgaand verkeer in de stad te verminderen en om de verkeersveiligheid te vergroten. Eerder startten hiervoor al een experiment op het Kruisplein en Eendrachtsplein, een experiment rondom de Erasmusbrug en bij de start van het nieuwe schooljaar volgt nog een experiment rondom een school.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.