Fietsverbod in Groninger binnenstad om corona teruggedraaid

De coronamaatregelen om ruimte te maken voor voetgangers en terrassen in de binnenstad van Groningen worden aangepast. Verschillende doorgaande fietsroutes in het centrum waren tussen 12:00 en 19:00 uur afgesloten. Dat wordt deels teruggedraaid. De maatregel kon rekenen op veel kritiek.

Om ervoor te zorgen dat voetgangers voldoende afstand van elkaar kunnen houden, voerde begin de gemeente Groningen begin deze maand verschillende maatregelen door. Zo werden enkele straten in het centrum tussen 12:00 en 19:00 uur verboden terrein voor fietsers. Daar waren winkeleigenaren niet heel blij mee. Zij vreesden omzet mis te lopen en zagen hun gelijk bevestigd toen het ook daadwerkelijk rustiger bleek.

Gevoelig

Ook politiek lag het gevoelig. Raadslid Benni Leemhuis bepleitte namens GroenLinks om sommige maatregelen te ‘heroverwegen’. Volgens hem ‘lijkt de nadruk te liggen’ op het faciliteren van bezoekers aan het winkel- en horecagebied in de binnenstad. Hierbij wordt ‘te weinig gelet’ op de mensen die in de binnenstad wonen. Deze mensen hebben volgens hem ‘een groot belang’ bij de doorfietsbaarheid van de binnenstad. Vooral de doorkruisbaarheid van noord naar zuid bleek te moeilijk.

Het blijkt een gevoelige snaar te hebben geraakt bij het college. Doorgaand fietsverkeer wordt nu weer toegestaan wanneer geen markt is. “De verwachte drukte in de binnenstad treedt niet op”, zegt wethouder Paul de Rook in een verklaring op Twitter. “De gemeente past daarom maatregelen aan.”

Zorgmedewerkers

Tijdens de warenmarkt worden nu enkele straten afgesloten om marktkramen en voetgangers voldoende ruimte te bieden. Het gaat om de Vismarkt Noordzijde op dinsdag, vrijdag en zaterdag en de A-kerkhof op zaterdag. De Folkingestraat wordt tijdens drukke momenten afgesloten. Het gaat om vrijdag en zaterdag tussen 12:00 en 18:00 uur.

Tijdens deze afsluitingen mogen mensen hier met de fiets aan de hand lopen. Bezorgers, zorgmedewerkers en mensen met een handicap die afhankelijk zijn van hun fiets, mogen deze straten wel in met een fiets. Zij moeten dit melden bij de mensen die bij de afsluitingen staan. Zij hebben volgens de gemeente ‘de instructie gekregen om hier soepel mee om te gaan.’

Balans

Leemhuis laat in een Tweet weten ‘blij’ te zijn dat het college ‘gevolg geeft aan de brede oproep om de balans in de maatregelen te verbeteren.’

Het ‘fietsverbod’ is onderdeel van een breder pakket maatregelen. Zo is het ook verboden om fietsen te parkeren in een aantal drukke winkelgebieden en smalle straten. De gemeente heeft elders extra fietsenrekken geplaatst. Fietsen die buiten de fietsenrekken of fietsvakken zijn geparkeerd, kunnen worden verwijderd. Dit geldt ook voor de fietsen van bewoners.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.