Kantoren Rotterdam CS BEELD Jan Kok/ProMedia Group

‘Medewerkers anders laten reizen vraagt omslag organisatiecultuur’

ProMedia Stationsplein e.o.

Om het nieuwe werken te laten slagen, moet je inzicht hebben in hoe en waarom je medewerkers reizen. Om de verandering te vast te houden, moet vaak de organisatiecultuur veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van de coalitie Anders Reizen en Royal HaskoningDHV.

“Om de nieuwe manier van werken vast te houden moet er iets gebeuren in de interne werkstructuren bij organisaties”, zegt Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen. De coalitie van ruim vijftig grote bedrijven die streeft naar halvering van haar CO2-uitstoot door het zakelijke verkeer in 2030, wil tijd- en plaatsonafhankelijk werken borgen in de manier van werken binnen organisaties.

Bonus

De beste kans op behoud van thuis- en flexibel werken een mix is van de juiste spelregels, faciliteiten, organisatiecultuur en motivatie en het afstemmen hiervan op de verschillende rollen en verantwoordelijkheden in een organisatie.

Bij motivatie kun je denken aan punten als: activeer de sociale norm en geef elkaar het goede voorbeeld en zet positieve stimuli in, zoals materiële bonussen, sociale waardering en feedback. Ook het wegnemen van perverse prikkels die terugval naar het oude gedrag in de hand werken hoort hierbij.

Te weinig werkplekken

Het is belangrijk om inzicht te krijgen waarom medewerkers voor de crisis bepaald gedrag vertoonden, vertelt Anne Marthe Jalvingh, adviseur mobiliteit en gedrag bij adviesbureau Royal HaskoningDHV en betrokken bij het onderzoek. “Veel medewerkers reizen in de spits omdat ze het gevoel hebben op een bepaalde tijd fysiek aanwezig te moeten zijn op kantoor, bijvoorbeeld voor een vergadering omdat er anders geen werkplekken meer vrij zijn of omdat hun leidinggevende dat verwacht.”

Wil je deze nieuwe manier van werken bestendigen, dan moet vaak de organisatiecultuur veranderen, blijkt uit het onderzoek. Hieronder vallen punten als: houd als basis onderling vertrouwen in plaats van controle en stuur op output en beschikbaarheid in plaats van op aanwezigheid. Als leidinggevende moet je je bewust zijn van je voorbeeldfunctie.

VodafoneZiggo

Anders Reizen noemt als voorbeeld VodafoneZiggo. Hier maken teams gezamenlijk afspraken in relatie tot resultaat, werkproces en de samenwerking daaromheen. Leidinggevenden moeten het vertrouwen hebben dat er ook buiten kantoor goed gepresteerd wordt.

Dit hangt nauw samen met het punt ‘spelregels’. Het gaat dan bijvoorbeeld om de regel ‘bepaal samen welke activiteiten thuis en welke activiteiten op kantoor plaatsvinden’. Dit is iets dat werknemers in hun team kunnen bespreken. Ook de directie heeft hier een rol.

Arbowet

Om deze veranderingen mogelijk te maken heb je goede faciliteiten nodig, blijkt uit het onderzoek. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de thuiswerkplek voldoet aan de Arbowet. Ook de kantooromgeving zal aangepakt moeten worden.

Veel bedrijven binnen de Anders Reizen-coalitie willen hun kantoren inrichten op ontmoeten en activiteitgericht werken. Zij kiezen voor werkplekken die ingericht zijn op samenwerken in plaats van ‘ouderwetse’ werkplekken die langduriger bezet worden en onnodig verblijf op kantoor uitlokken.

Meer weten over dit onderwerp? VerkeersNet organiseert woensdag 22 juli een gratis webinar over dit onderwerp.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.