Asfalteren Boskalis BEELD Provincie Zuid-Holland

‘Jaarlijks 2,4 miljard extra nodig voor behoud infrastructuur’

Asfalteren Boskalis BEELD Provincie Zuid-Holland

Voor onderhoud aan gemeentelijke infrastructuur is jaarlijks 1 miljard euro extra nodig. Voor onderhoud aan rijkswegen gaat het om een bedrag van 1,4 miljard euro. Dat stelt Bouwend Nederland, de brancheorganisatie van bouw- en infrabedrijven. Deze investering is niet alleen nodig voor de verkeersveiligheid, het zorgt ook voor 10.000 extra banen.

Om de bouwers in de grond- weg- en waterbouw te ondersteunen, hebben minister Van Nieuwenhuizen en de sector eerder afgesproken dat er waar mogelijk werk naar voren wordt gehaald. Dit heeft al geleid tot een eerste lijst werkzaamheden, waarmee in totaal ruim 44 miljoen euro is gemoeid.

Belangrijke werkgever

Dit blijkt niet voldoende. Door de coronacrisis zien gemeenten hun uitgaven extra oplopen en inkomsten dalen, aldus de branchevereniging in een persbericht. “Gemeenten zitten krap bij kas. 41 procent geeft aan te gaan bezuinigen op infra-uitgaven. Gemeenten zijn met 25 procent van totale infraproductie ook een belangrijke werkgever voor MKB-bedrijven.”

Ook de rijksoverheid heeft het niet breed. “Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat heeft bij ongewijzigd beleid een tekort van 1-1,4 miljard per jaar voor de periode 2022-2025, exclusief het inlopen van uitgesteld onderhoud. Dat betekent een flink gat.”

Ontbreken

Kosten voor onderhoud lopen exponentieel op naarmate je onderhoud langer uitstelt, waarschuwt Bouwend Nederland. Ook kunnen infrabedrijven failliet gaan. “Zo raak je naast de werkgelegenheid ook de kennis kwijt. Dan word je in de toekomst afhankelijk van buitenlandse bedrijven voor je onderhoud.”

Bovendien kampt de sector nog met de gevolgen van de stikstofcrisis. Door het ontbreken van een oplossing voor het stikstofprobleem kunnen veel van deze projecten nu niet doorgaan. Bouwend Nederland roept het kabinet op om hier snel iets aan te doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.