Trekfietstrace BEELD VerkeersNet

Enthousiasme over thuiswerken blijft groeien

Nederlanders verwachten vaker te blijven thuiswerken als de crisis voorbij is. Twee of meer thuiswerkdagen worden als fijn ervaren. Dat komt naar voren in onderzoeken van de ANWB en van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Het aantal mensen dat vanuit huis werkt, is sinds het begin van de crisis iets afgenomen, blijkt uit het KiM-onderzoek. Onderzoekers ondervroegen een representatieve groep Nederlanders voor de crisis, en onlangs opnieuw. Het aandeel van deze groep dat positief is over het thuiswerken is in deze periode gestegen, van 61 naar 71 procent. Aan het begin van de crisis zei nog een kwart van de thuiswerkers dit ook na de crisis vaker te blijven doen. De afgelopen twee maanden is dat gestegen naar 45 procent.

Blijvertje

Enthousiasme over thuiswerken komt ook naar voren in representatief onderzoek van de ANWB onder 2.000 Nederlanders. Circa 60 procent van de Nederlanders wil na de crisis twee of meer thuiswerkdagen behouden. Slechts 21 procent van de deelnemers aan het onderzoek wil weer elke dag naar kantoor.

Vergaderen op afstand is waarschijnlijk ook een blijvertje, blijkt verder uit het KiM-onderzoek. Meer dan de helft van de mensen die op afstand vergaderen vindt dit net zo productief als fysiek overleg. Het aandeel dat verwacht in de toekomst na de coronacrisis ook vaker op afstand te vergaderen, is toegenomen sinds het begin van de coronacrisis, van iets meer dan 35 naar ongeveer 60 procent.

Mondkapje

Ook het reisgedrag lijkt blijvend te veranderen. Ongeveer 28 procent van de Nederlanders die vóór de coronacrisis wel eens met het openbaar vervoer reisden, verwacht na de coronacrisis minder gebruik te maken van het OV dan vóór de crisis. Daar staat tegenover dat 8 procent denkt na de crisis vaker gebruik te maken van het OV.

De redenen die mensen aanvoeren om minder met het ov te reizen lopen uiteen: de oproep om alleen voor noodzakelijke reizen met het OV te gaan speelt hierbij voor 48 procent een rol. Voor 46 procent komt dit doordat men minder activiteiten onderneemt en 32 procent reist minder met het OV uit angst voor besmetting met het coronavirus. Het verplicht een mondkapje op moeten vindt ook niet iedereen prettig. Ongeveer 13 procent stapt minder in trein, tram, bus of metro omdat hij of zij thuiswerkt.

Brommer

Een aanzienlijk deel van de OV-reizigers die zijn uitgeweken naar een alternatieve vervoerwijze ervaart dit als positief. Van de mensen die nu vaker de fiets gebruiken ter vervanging van het OV, verwacht 52 procent dit na de coronacrisis ook nog vaker te doen. Voor de brommer betreft dit 47 procent, de auto 34 procent en voor lopen 40 procent.

Werkgevers moeten, aldus de ANWB op basis van het eigen onderzoek, nu aan de slag met thuiswerkbeleid. Specifiek de fiets of e-bike moet daar een rol in krijgen, bepleit de organisatie. Eerder onderzoek van de ANWB gaf al aan dat 27 procent van de Nederlanders vaker met de fiets of e-bike wil reizen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.