Carpool-parkeerplaats (foto: ANP)

Franse stad reserveert rijstrook voor carpoolers

Tijdens de spitsuren is één rijstrook van de A48 tussen Lyon en Grenoble alleen nog te gebruiken door carpoolers en voertuigen met weinig uitstoot. Dit gaat vanaf september in en past bij de ambitie van de lokale overheid om het aantal voertuigen en de luchtvervuiling tegen te gaan. Een dynamisch verkeersbord zal aangeven wanneer de rijstrook louter toegankelijk is voor auto’s met meerdere inzittenden.

Op dit dynamische bord zal een witte ruit worden getoond op de momenten dat de rijbaan wordt omgevormd tot carpool-strook. Op die baan mogen dan ook voertuigen rijden die een zogenaamde Crit’Air-sticker hebben, een sticker die aangeeft hoe schoon een voertuig is. Elektrische auto’s en plug-in hybrides zijn daarom wel toegestaan op deze rijstrook, schrijft de Franse website Caradisiac.

Piekbelasting

In Grenoble gaat het om een traject van acht kilometer. Franse media melden dat de speciale rijstrook vooral tijdens de drukke ochtenduren zal worden geactiveerd. Het bestuur van Grenoble probeert al langer met verschillende maatregelen om de piekbelasting op de weg te verminderen. Dit moet hieraan bijdragen omdat mensen die carpoolen of in een groene auto rijden niet meer in de file terechtkomen. En ze profiteren dus van kortere reistijden.

Een intelligente radar gaat registreren of alle auto’s die op de gereserveerde strook rijden daar ook daadwerkelijk mogen zijn, door bij te houden hoe veel personen in het voertuig aanwezig zijn. Bij een overtreding kunnen zij door dit systeem geen boete krijgen – die kan alleen de politie opleggen. Een boete is 135 euro. Maar het is de bedoeling om overtreders op hun fout te wijzen via billboards naast de weg. Hierop zal het kenteken getoond wordt en de melding dat een automobilist in overtreding is.

Verkeersbord carpool (bron Pixabay)

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.