Voetgangers in centrum Enschede

Enschede weert na auto’s ook brom- en snorfietsen uit binnenstad

Foto: Flickr/ gemeente Enschede

De binnenstad van Enschede is al jaren autoluw, maar vanaf 1 september geldt ook voor brom- en snorfietsers een verbod. De overlast van deze voertuigen was te groot, waardoor in overleg met omwonenden en winkeliers is besloten dat alleen voetgangers en fietsers nog welkom zijn in de binnenstad. 

Het speelt in veel binnensteden in Nederland: brommers en snorfietsers zorgen vaak voor overlast. In Enschede zijn deze vervoersmiddelen zelfs de grootste ergernis voor inwoners en voor bezoekers van de stad. Het gaat vaak om roekeloos rijden, maar ook om geluidsoverlast. En dat past niet bij de ambitie van de gemeente om de binnenstad een aantrekkelijke plek te laten zijn voor iedereen die er loopt en rustig fietst.

Verbod

Daarom wordt vanaf dinsdag hard opgetreden tegen deze vervoersmiddelen. Bromfietsen, snorfietsen en speed pedelecs mogen de binnenstad niet inrijden en ook parkeren is niet toegestaan. Het gaat hier om het gebied dat verboden is voor auto’s. “Zo maken we van onze binnenstad een veiligere, leefbaardere en aantrekkelijkere plek. Iets wat inwoners, ondernemers en bezoekers al heel lang wensten”, aldus burgemeester Onno van Veldhuizen.

“Veel mensen ergerden zich aan de scooters. Ik ben blij dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen. Voortaan staat de voetganger centraal en is de fiets te gast. En is de lucht nog wat schoner.” Tegelijkertijd was het volgens de gemeente wel een flinke stap, omdat er middelen en draagvlak bij alle inwoners en bijvoorbeeld de horeca voor gevonden moest worden. Bovendien moet het verbod natuurlijk worden gehandhaafd. Een overtreder krijgt voor het rijden in de binnenstad een boete van 104 euro. In eerste instantie worden boa’s ingezet om het verbod te handhaven, maar de gemeente werkt aan camera’s die kentekens registreren.

Fietsers

De gemeente denkt dat het verbod op deze vervoersmiddelen goed zal uitpakken voor de binnenstad. Die wordt hierdoor leefbaarder, terwijl de meest kwetsbare gebruikers in de binnenstad beschermd worden. Fietsen blijft wel gewoon toegestaan. Dit omdat de gemeente dit vervoer graag wil stimuleren en fietsen over het algemeen minder overlast leveren.

De gemeente vreest niet voor de bereikbaarheid van de binnenstad. Er is gezorgd voor een extra stalling bij busstation Van Heek voor het parkeren van brommers, scooters en speed pedelecs. Nog steeds is een redelijk groot gebied daarmee alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers, maar “vanaf alle randen van de stad ben je in maximaal 10 minuten de stad door”. Daarnaast kunnen bepaalde doelgroepen wel een ontheffing krijgen, zoals binnenstadsbewoners met een mindervalidenkaart.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Enschede weert na auto’s ook brom- en snorfietsen uit binnenstad”

Martin de Vries|27.08.20|11:54

Bijzonder teleurstellend dat speedpedelecs op één hoop worden gegooid met lawaaimakende en CO2-producerende brommers. De speedpedelec draagt als geen andere fiets bij aan het reduceren van de CO2-uitstooot doordat deze op de middellange (15-40 km) afstand de auto vervangt. Nogal een flinke slag die je daarmee kan maken. Hiermee stimuleert Enschede dat deze groep dan maar weer de auto pakt om naar de rand van het centrum te rijden. Een zeer teleurstellende maatregel op dit punt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.