Mediapark in Hilversum (bron: Metro Centric/Flickr)

Bereikbaarheid Hilversum verbetert door verkeerslichten

41 verkeerslichten in Hilversum worden aangesloten op de verkeerscentrale van de provincie Noord-Holland in Hoofddorp. Bij drukte of bij ongevallen zijn de lichten op afstand te bedienen om de bereikbaarheid te verbeteren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het openbaar vervoer of fietsers een kortere wachttijd te geven of juist automobilisten op belangrijke routes langer groen licht te geven.

Jaren geleden werden verkeerslichten van de eerste Noord-Hollandse gemeenten aangesloten op de provinciale verkeerscentrale. Nu komen hier nog enkele tientallen lichten in Hilversum bij. Zowel de gemeente als de provincie kunnen op afstand de verkeerssituatie in de gaten houden bij een kruispunt en eventueel ingrijpen.

Incidenten

Daarvoor wordt in eerste instantie de data uit de verkeerslichten gebruikt, zodat het verkeer wordt geregeld via van tevoren afgesproken scenario’s. Maar ze kunnen ook tijdelijk anders ingesteld worden bij voorspelde verkeerssituaties of bij incidenten. Het is de doelstelling om de bereikbaarheid te verbeteren. “Het wordt steeds drukker, dat vraagt om intelligente oplossingen. Op deze manier kan iedereen veilig en op tijd zijn bestemming bereiken”, aldus gedeputeerde mobiliteit en bereikbaarheid Jeroen Olthof.

Bovendien denken de overheden dat dit goed is voor het milieu. Annette Wolthers, wethouder Verkeer: “Door aan te sluiten op de verkeerscentrale kunnen we effectiever het verkeer regelen. Het zorgt voor betere doorstroom en een betere luchtkwaliteit. Ik ben dus blij dat Hilversum hierop wordt aangesloten.”

In Noord-Holland worden ook de verkeerslichten op wegen in de gemeenten Gooise Meren, Haarlem, Heemstede, Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Velsen real time gemonitord. Het sturen gaat via de provinciale verkeerscentrale in Hoofddorp.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.