Snelweg A15 bij Rotterdam Zuid BEELD IenW, Tineke Dijkstra Fotografie

Half miljard voor onderhoud Rijksinfastructuur eerder beschikbaar

Ring Rotterdam Zuid A15 met veel verkeer, vrachtverkeer gaat over deze weg van de Rotterdamse havens en Maasvlakte richting het achterland en Duitsland. Zeer drukke weg met meedere rijbanen en rijbanen voor doorgaand verkeer en plaatselijk verkeer. Verzorgingsplaats met tankstation en parkeerterrein tussen de rijbanen in.

Minister Cora van Nieuwenhuizen stelt een half miljard euro versneld beschikbaar voor gepland onderhoud aan de Rijksinfrastructuur. Dit is onderdeel van een pakket van 1,9 miljard euro dat Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven versneld uittrekken voor het onderhoud en de vervanging van wegen, dijken, vaarwegen en spoor. 

Minister van Nieuwenhuizen: “Het is al weer bijna net zo druk op de wegen als voor corona. Dus zorgen we ervoor dat de infrastructuur er beter voor staat wanneer de economie straks weer aantrekt. Door waar het kan onderhoud versneld uit te voeren, willen we oponthoud bij bruggen en sluizen zoveel mogelijk voorkomen.”

Behoud kwaliteit

De redenen om versnelde te investeren zijn tweeledig. Aan de ene kant willen de politici de goede infrastructuur van Nederland behouden. Geld steken in de infrastructuur komt ten goede aan de betere bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid. Hoewel mensen momenteel minder reizen, is de verwachting dat de bevolking blijft groeien en de druk op wegen, spoor en openbaar vervoer dus blijft toenemen. Aan de andere kant wordt de bouwsector op deze manier zicht geboden op werk in moeilijke, economische tijden.

De 500 miljoen euro voor het geplande onderhoud aan Rijksinfrastructuur komt bovenop een bedrag van 265 miljoen dat Van Nieuwenhuizen eerder al beschikbaar stelde. Daarmee kan het onderhoud van bruggen, tunnels en sluizen die in de decennia na de oorlog zijn gebouwd worden bekostigd. Rijkswaterstaat is al in gesprek met de bouwsector over werkzaamheden die op korte termijn kunnen worden, zodat men zo snel mogelijk aan de slag kan.

Verkeersveiligheid

De minister steekt daarnaast extra geld in verkeersveiligheid. Eerder liet ze weten dat partijen plannen konden indienen om de veiligheid op wegen en fietspaden te verbeteren. Voor die concrete maatregelen is jaarlijks 50 miljoen euro beschikbaar. Maar omdat er zo veel goede plannen binnen zijn gekomen, wordt dit budget aangevuld met in totaal 100 miljoen euro. Zo kunnen rotondes, stoepen, kruisingen en andere plekken waar veel ongelukken gebeuren sneller worden aangepakt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.