30 kilometer-bord in Arnhem

Wat is de maximumsnelheid in de bebouwde kom per gemeente?

Foto: Inge

De Tweede Kamer heeft deze week een motie aangenomen om de leidende maximumsnelheid in de bebouwde te verlagen. Daarvoor moet het kabinet met de gemeenten en het SWOV een afwegingskader maken. Voor hoe veel wegen geldt dit nog? En wat is de verhouding tussen wegen waar automobilisten 30, 50 of 70 kilometer per uur mogen rijden?

Om hier antwoord op te geven heeft Exante twee applicaties ontwikkeld. De eerste kaart geeft met een duidelijk overzicht van de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom voor alle gemeenten en kernen in Nederland. Een tweede kaart nodigt wegbeheerders uit om hun visie te geven over de 50 km/u (en hoger) wegen binnen de kom. Dit maakt snel en eenvoudig inzichtelijk wat de opgave is.

Voor- en nadelen

GL en SGP pleitten voor de snelheidsverlaging vanwege de positieve impact op de verkeersveiligheid. Het risico op dodelijke slachtoffers neemt namelijk fors af. Daarom hebben veel organisaties al hun blijdschap uitgesproken over de aangenomen motie. Tegelijkertijd wordt er gewaarschuwd dat 30 kilometer per uur op het gros van de Nederlandse wegen al normaal is.

Kaart Exante voor maximumsnelheid

Lees ook:

Motie aangenomen: 30 kilometer per uur wordt het nieuwe 50

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.