Fietser op Erasmusbrug. Foto: iStock / Markus Thoenen

Verkoop e-bikes met 30% gestegen door de coronacrisis

Erasmusbrug. Foto: iStock / Markus Thoenen (onbeperkt gebruik)

Het afgelopen jaar is al gebleken dat mensen door corona steeds meer en verder zijn gaan fietsen. Daar blijken fietshandelaren de vruchten van te hebben geplukt. De verkoop van elektrische fietsen steeg namelijk met ruim 30 procent naar 547.000 stuks. Van alle verkochte fietsen in 2020 had de helft elektrische ondersteuning.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. In totaal werden er bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht. En daarbij blijken mensen bereid te zijn flink te investeren, waardoor de omzet uit fietsverkopen is gegroeid tot 1,65 miljard euro.

Miljarden nodig

De groei van de fiets wordt door de overheid aangemoedigd, maar plaatst tegelijkertijd gemeenten en regio’s voor uitdagingen. Het is nu namelijk al druk op de fietspaden. Eerder deze week presenteerden staatssecretaris Stientje van Veldhoven en Tour de Force-voorzitter Henk Brink het Nationaal toekomstbeeld fiets op hoofdlijnen. Hierin zijn mogelijke fietsinvesteringen voor de komende jaren verzameld en er blijken miljarden nodig.

De elektrische fiets vormt de laatste drie jaar al het grootste deel van de verkopen in Nederland en er wordt ook de meeste omzet uit gehaald. Het aandeel van de traditionele stadsfiets is sinds 2011 gehalveerd tot 26 procent. Overigens heeft ook de fietsbranche wel tijdelijk te maken gehad met negatieve gevolgen van de coronacrisis en de lockdowns. Vooral in maart en april liepen de verkopen terug. Maar tijdens latere versoepelingen steeg het aantal verkopen weer fors.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.