2,5 miljoen voor modal shift goederenvervoer om wegen te ontlasten

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven trekken 2,5 miljoen euro uit voor de modal shift van het goederenvervoer. De drukte op de wegen neemt af en de verkeersveiligheid verbetert juist als meer goederen over water of via het spoor worden vervoerd. “We moeten onze wegen ontlasten en industrie en havencomplexen moeten bereikbaar blijven”, aldus minister Van Nieuwenhuizen.

“Dit is geen wens, maar noodzaak”, vervolgt ze. “Met deze regeling kunnen we minstens 1.000 vrachtwagens per dag van de weg halen. En niet onbelangrijk: dit is een steuntje in de rug voor ondernemers zodat ze de shift ook echt kunnen maken.” De miljoenen worden dan ook gebruikt om logistieke bedrijven die kleine of middelgrote transporten verzorgen, komen in aanmerking voor steun als ze ladingen bundelen.

Druk op het wegennet

Het is de ambitie om voor de periode 2020-2024 dagelijks 2.000 containers van de weg te halen op de corridors Rotterdam-Venlo en Rotterdam-Arnhem/Nijmegen, wat dus minimaal 1.000 vrachtauto’s per dag moet schelen. Dit komt natuurlijk ten goede aan de verkeersdrukte, de CO2-uitstoot en de verkeersveiligheid, maar het is ook noodzakelijk vanwege de opgave op het wegennet. Rijkswaterstaat vervangt of renoveert de komende jaren namelijk ruim honderd bruggen, tunnels, sluizen en viaducten.

Staatssecretaris van Veldhoven: “Voor het maken van de overstap van weg naar water of spoor is lef nodig. Het vraagt van ondernemers een andere manier van denken, want natuurlijk gaat vervoer per boot of trein anders dan via een vrachtwagen. Maar het is noodzakelijk dat we de omslag maken om de transportsector te verduurzamen.”

Aanvraag

Ondernemers kunnen vanaf donderdag een aanvraag indienen en kunnen tot 500.000 euro gesubsidieerd krijgen. Wel is daarvoor een concreet voorstel nodig hoe de ondernemers goederen willen verplaatsen van weg naar water of spoor. Aanvragen kunnen tot uiterlijk 1 september 2021 worden ingediend bij uitvoeringsorganisatie Connekt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.