Zwolle stelt spelregels vast voor grip op deelmobiliteit

De gemeente Zwolle vindt de komst van deelmobiliteit kansrijk, maar wil wel grip houden op deze ontwikkeling. Vooral nu er naast deelauto’s en deelfietsen binnenkort ook deelscooters in de stad bijkomen. Daarom heeft Zwolle spelregels vastgesteld voor deelmobiliteit. De stad geeft ruimte aan twee aanbieders van deelscooters en drie aanbieders van deelfietsen.

Voor deelauto’s zijn er parkeerplekken gereserveerd en dit is geregeld in de parkeerverordening en de regeling parkeervergunningen. Voor de scooters en fietsen zijn echter nog geen regels. Om aan de ene kant duidelijkheid te scheppen voor aanbieders van kleine deelvoertuigen en aan de andere kant overlast te voorkomen, moeten zij ook een vergunning aanvragen. Dat wordt geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die op dit moment geactualiseerd wordt.

Visie op deelmobiliteit

De gemeente ziet veel voordelen van deelmobiliteit, omdat dit kan helpt om de stad bereikbaar, gastvrij en leefbaar te houden. Het biedt inwoners van de Overijsselse hoofdstad mobiliteit op afroep én draagt bij aan CO2-reductie. Tegelijkertijd is er nog geen vastgestelde visie op deelmobiliteit. Die wil Zwolle samen met andere gemeenten en de provincie ontwikkelen en kan naar verwachting volgend jaar vastgesteld worden.

“We zijn blij dat er verschillende aanbieders zijn die zich melden met deelvoertuigen”, aldus wethouder William Dogger. “Om grip te houden op het aantal aanbieders en voertuigen willen we in Zwolle ruimte geven aan maximaal twee aanbieders van deelscooters en drie aanbieders van deelfietsen. Daarbij gaat het om 75 tot 150 voertuigen per aanbieder. Daarnaast is er ruimte voor drie kleinere initiatieven voor deelfietsen en/of elektrische bakfietsen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.