VerkeersNet Journaal

VerkeersNet Journaal: self explaining roads, veilige schoolroutes en free-floating deelauto’s

VerkeersNet Journaal

Wat zijn self explaining roads? Hoe dragen deze bij aan de veiligheid op de weg? En hoe zit het met de veiligheid van schoolomgevingen? Zijn er echt infrastructurele maatregelen nodig of kan al een wereld gewonnen worden met het stimuleren van actieve mobiliteit? Dit behandelen we tijdens het VerkeersNet Journaal. Bovendien aandacht voor de deelauto’s van SIXT. Die zijn na een afwezigheid van twee maanden vorige week teruggekeerd in Rotterdam.

Die drie onderwerpen komen aan bod tijdens het VerkeersNet Journaal om 14 uur. Bekijk het journaal live via deze link.

Onderwerpen

Het gedrag van verkeersdeelnemers is een van de, zo niet dé belangrijkste reden voor ongelukken op de weg. Een mogelijke oplossing is door wegen zo in te richten dat ze gewenst gedrag stimuleren bij de weggebruikers. Dit zijn zogenaamde self explaining roads. Tijdens de uitzending licht Jan Theeuwes van de VU Amsterdam deze term toe en geeft advies waar ambtenaren aan moeten denken als ze nieuwe wegen gaan inrichten.

We praten verder over verkeersveiligheid met Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland over een nieuwe campagne voor veilige schoolroutes. Gemotoriseerd verkeer leidt vaak tot onveilige situaties rondom scholen. Dan kunnen er wel infrastructurele maatregelen worden genomen of een gemeente kan een schoolzone realiseren, maar de VVN doet een appèl op ouders om hun kind met de fiets of lopen naar school te brengen.

Naast veiligheid in het verkeer aandacht voor de deelauto’s van SIXT die na twee maanden terugkeren in Rotterdam. Directeur Karen van den Boom van SIXT legt uit waarom de deelauto’s tijdelijk werden weggehaald en roept gemeenten op om na te denken over een beleid voor free floating deelauto’s. Want mobiliteit houdt niet op bij de stadsgrenzen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.