A4 Ketheltunnel, snelweg, corona

Multiscope: een derde minder kilometers door corona

Nederlanders hebben in 2020 gemiddeld 9.129 kilometer gereisd. Dit is een derde minder dan in een ‘normaal’ jaar. Nog steeds koos 11 procent voor het OV om zakelijke reizen af te leggen. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders.

Gemiddeld werd door Nederlanders in 2020 een kleine 176 kilometer per week gereisd. Voor het hele jaar lag het gemiddelde daarmee op 9.129 kilometer. Onderzoek van het CBS ‘Onderweg in Nederland’ wijst uit dat dit gemiddelde normaliter 13.650 kilometer bedraagt.

OV wint terrein

In 2020 hebben Nederlanders voor zakelijke reizen meestal de auto gebruikt (61 procent). 15 procent gebruikte voornamelijk de fiets en 11 procent koos voor het openbaar vervoer. Ook na corona blijft de auto het populairste vervoermiddel, is de verwachting. Wel ziet Multiscope dat het openbaar vervoer reizigers terug gaat winnen. Dit aandeel bij zakelijke reizigers zal naar verwachting stijgen met 3 procentpunt en die cijfers worden ook gezien voor privéreizen.

(bron: multiscope)

Over geheel 2020 gaven Nederlanders gemiddeld 1.865 euro uit aan zakelijke en privé reiskosten. Hieronder vallen uitgaven om vervoermiddelen te kunnen gebruiken (brandstof, verzekering, onderhoud), maar ook uitgaven aan abonnementen of vervoersdiensten. De totale geschatte uitgaven liggen hiermee voor 2020 op ruim 26 miljard euro (exclusief aanschaf / afschrijving vervoermiddelen).

Auteur: Michael Van Wijngaarden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.