Geld, boete, tientjes (bron: Vincent)

Kamer wil Westerscheldetunnel zo snel mogelijk tolvrij

Foto: VK

De Westerscheldetunnel, die Zeeuws-Vlaanderen met de rest van Nederland verbindt, moet volgens een Kamermeerderheid “zo spoedig mogelijk” tolvrij worden. Partijen hameren er al langer op, maar demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zag vooralsnog weinig in het plan.

Volgens de SP en BBB, die de motie hiertoe indienden, is het “onrechtvaardig” dat men tol moet betalen voor de tunnel. Vooral bewoners van Zeeuws-Vlaanderen worden erdoor geraakt. Zij hebben in feite geen andere keuze dan gebruik te maken van de bijna 7 kilometer lange tunnel. Een retour kost in totaal tien euro. De enige andere route is omrijden via Antwerpen, die al snel honderd kilometer langer is en een uur extra reistijd kost voor bijvoorbeeld een rit van Terneuzen naar Middelburg.

Financiering

Van Nieuwenhuizen zei eerder dat er geen geld was voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. De indieners Mahir Alkaya (SP) en Caroline van der Plas (BBB) willen de maatregel betalen door andere infraprojecten waar geen draagvlak voor is, stop te zetten. De Kamer wil verder dat de regering met de provincie Zeeland gaat praten hoe het tolvrij maken van de tunnel bekostigd kan worden door een volgend kabinet. Een motie daartoe van SGP, ChristenUnie, CDA en VVD werd door alle partijen gesteund.

Automobilisten in Nederland moeten alleen voor de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel, tussen Dordrecht en ‘s-Gravendeel, tol betalen.

Bron: ANP

Lees ook:

ChristenUnie: schrap alle tolheffing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.