Samenwerking deelaanbieders en RET (bron: Rick Keus)

Video: ‘Synergie’ door samenwerking RET en mobiliteitsaanbieders

Deelaanbieders en RET2 (©RKeus_6735)

Goede alternatieven zijn onmisbaar om mensen over te halen de auto te laten staan. Dit betekent ook een aantrekkelijke combinatie van de diverse modaliteiten. In Rotterdam hebben daarom OV-vervoerder RET en acht mobiliteitsaanbieders de handen ineengeslagen. Met een campagne moedigen zij reizigers aan om vervoersmiddelen te combineren. “Doordat de verschillende oplossingen nu breed onder de aandacht worden gebracht, denken we dat er grote synergie kan ontstaan”, aldus Daan van der Have van de Watertaxi.

RET is vorig jaar al gaan samenwerken met deelscooteraanbieders Check, Felyx en Go Sharing en deelfietsaanbieders Donkey Republic. Nu zijn ook de Watertaxi, Lime, BAQME en MyWheels aangesloten, waardoor nu in de RET Real Time app te zien is waar er (bak)fietsen, scooters, Watertaxi’s en auto’s van de verschillende aanbieders beschikbaar zijn. Bovendien worden de gebruikers van deze modaliteiten aangemoedigd een ketenreis te maken, onder andere door (kortings)acties. “We zijn samen sterker dan alleen”, aldus RET-directeur Maurice Unck.

Concurrentie

De samenwerking moet het gemakkelijker maken om bijvoorbeeld de auto aan de rand van de stad te parkeren, om daarna de reis te vervolgen met bijvoorbeeld de metro en de deelscooter voor het laatste stukje. Concurreren de partners in deze samenwerking hiermee niet met elkaar? Zo zien de RET en de deelmobiliteitsaanbieders het niet, leggen ze uit. “Op bepaalde trajecten zullen reizigers voor deelmobiliteit kiezen, maar het wordt zo aantrekkelijk dat op andere stukken juist voor de bus, tram of metro zal worden gekozen”, voorspelt Unck.

De deelmobiliteitsaanbieders vrezen evenmin klanten aan elkaar kwijt te raken. “De markt bevindt zich nog in een fase waar we juist samen moeten optreden en elkaar nodig hebben om een betrouwbaar product aan te bieden, zodat mensen de overstap maken van de auto naar de deelscooter”, vertelt Anouk van der Laan van Check.

Tekst loopt door onder video.

In de RET-app kunnen reizigers voortaan dus verschillende andere modaliteiten zien. Voor het daadwerkelijk boeken van een voertuig of andere rit, worden zij nog doorgeleid naar de site of app van de aanbieder. Wel werkt de vervoerder aan de verdere verbetering van de app. Daarnaast werkt het Rotterdamse OV-bedrijf met NS en HTM aan een MaaS-platform dat het mogelijk maakt een reis met meerdere vervoermiddelen in één keer te plannen, boeken en betalen.

Overstappen op deelvervoer

Deze samenwerking wordt gesteund door de gemeente Rotterdam en door de Mobiliteitsalliantie. De gemeente stimuleert het gebruik van deelvervoer en beslist mee over de locaties van de vervoermiddelen. “Deze samenwerking verbindt het openbaar vervoer nog beter met de stad. Voor het laatste stukje van je reis door Rotterdam kun je straks een deelfiets of deelscooter pakken. En dat maakt het nog aantrekkelijker om met het OV naar Rotterdam te reizen”, aldus Judith Bokhove, wethouder Mobiliteit.

De Mobiliteitsalliantie hoopt zelfs dat dit bijdraagt aan een toekomst waarin in de stad de auto te gast is. Steven van Eijck, voorzitter van de Mobiliteitsalliantie: “De druk op de ruimte in stedelijk gebied is immens en neemt alleen maar toe. Als je mensen wil stimuleren om de auto te laten staan en mobiliteit voor iedereen toegankelijk is, moeten er goede alternatieven voorhanden zijn. Ik vind het mooi om te zien dat Rotterdam de handschoen oppakt en een flinke stap zet om dit in de praktijk te brengen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.