Steps, antwerpen, slimme mobiliteit BEELD VerkeersNet

Taxi’s en deelvervoer nu in routeplanner Slim naar Antwerpen

Steps, antwerpen, slimme mobiliteit BEELD VerkeersNet

Antwerpen wil dat mensen zich op een slimme manier door de stad verplaatsen. Om dit te stimuleren is de routeplanner van Slim naar Antwerpen uitgebreid met taxiritten en verschillende deelvoertuigen. Daarnaast kunnen reizigers de zoekresultaten rangschikken, bijvoorbeeld op snelste keuze, goedkoopste route of meest sportief.

De planner bracht al verschillende vervoersmogelijkheden bij elkaar, maar nog niet alle aanbieders waren opgenomen in de app. Voortaan zien reizigers ook het aanbod van Blue-bike, Poppy, Bird en Cambio. Deze bedrijven bieden deelfietsen, -steps, -scooters en deelauto’s aan. Voor taxiritten geeft de routeplanner daarnaast zowel de suggestie voor vervoer van deur tot deur, als voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Extra aanbieders

Het is de ambitie van Antwerpen om alle mobiliteitsaanbieders aan te sluiten. De stad is dan ook met deze partijen in gesprek, om de data zo snel mogelijk te kunnen koppelen. Koen Kennis, schepen voor mobiliteit: “De routeplanner van Slim naar Antwerpen wordt steeds slimmer. We zijn blij dat alle mobiliteitsaanbieders in onze stad en regio daaraan meewerken.”

Antwerpen wil dus aan reizigers een volledig overzicht bieden van alle vervoersmogelijkheden. Daarbij draait het niet alleen om de beschikbare modaliteiten: de routeplanner geeft gebruikers ook onmiddellijk het batterijniveau van de step, scooter of auto mee, als die informatie beschikbaar is. En wanneer ze kiezen voor een taxirit zien zij onmiddellijk een geschatte prijs, gebaseerd op gemiddeldes uit de taxisector.

Dit laatste moet helpen om de taxi aantrekkelijker te maken. “Het voordeel is dat de klant vooraf zicht krijgt op de prijs”, zegt Kennis. “We willen mensen bewust maken dat ze ook een taxi kunnen nemen en dat het helemaal niet zo duur moet zijn. Voor de prijsberekening is er wel contact geweest met de taxisector.”

Filters

Omdat gebruikers door deze uitbreiding wel erg veel opties krijgen, kunnen zij op meerdere criteria filteren. Reizigers kunnen een voorkeur geven voor een vervoersmiddel of een aanbieder, maar het is daarnaast mogelijk om op andere intenties te selecteren. Dan gaat het bijvoorbeeld om de snelste reistijd, de minste overstappen, de prijs, hoe sportief de reis is of juist een rit waarbij de reiziger zo min mogelijk hoeft te wandelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.