Maasverbinding. Foto: ipv Delft

Onderzoek naar verbeterkansen fiets- en voetgangersverbinding Venlo

Ipv Delft en Grenspaal 12 gaan een verkeersonderzoek doen naar de Maasverbinding in Venlo, die gebruikt wordt door fietsers en voetgangers. Dat gebeurt in het kader van de ontwikkeling van het Kazerne Kwartier, dat nu nog slecht bereikbaar is voor langzaam verkeer.

Ongeveer een maand geleden werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de betrokken partijen van het Kazerne Kwartier getekend. De Maasverbinding loopt tussen dat in ontwikkeling zijnde gebied in stadsdeel Blerick en het centrum van Venlo, aan de overzijde van de Maas. In de huidige situatie is het voormalige kazerneterrein voor fietsers en voetgangers slecht bereikbaar, zowel vanuit de binnenstad als Blerick. Ten oosten van de Maasverbinding ligt de Maas en ten zuiden ervan bevindt zich een drukke verkeersader.

Biedt nieuwe brug uitkomst?

“Beide vormen een barrière voor met name langzaam verkeer”, legt ipv Delft in een toelichting uit. “Reden voor de gemeente om te laten onderzoeken welke verbeteringen mogelijk en haalbaar zijn. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de (on)mogelijkheden van het verbeteren van de bestaande oeververbindingen: de spoorbrug en de Maasbrug. Zijn deze bijvoorbeeld aan te passen? Of zou een nieuwe brug uitkomst bieden?”

Verkennende brugontwerpen

Voor dit verkeersonderzoek doet de gemeente Venlo dus een beroep op ingenieursbureau ipv Delft, dat op zijn beurt Grenspaal 12 in de arm heeft genomen als specialist op het gebied van infrastructuur en mobiliteit. In totaal was aan vijf partijen gevraagd om een plan voor het onderzoek te maken. Naast een verkeerskundig deel bestaat dat uit verkennende ontwerpen voor een eventuele nieuwe brug, kostenramingen en een analyse van de verschillende opties met hun voor- en nadelen. Het rapport moet de gemeente inzicht geven in de oplossingsmogelijkheden en bijbehorende kosten, zodat er een afgewogen besluit kan worden genomen.

Lees ook: Gemeenteraad Utrecht stemt in met plannen 10-minutenstad

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia. Hij schrijft vooral over personenvervoer en mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.