Op de fiets in regio Schiphol (Bron: Groot Schiphol Bereikbaar)

Regio Schiphol wil potentie fiets tonen met social ride

Om meer medewerkers in de regio Schiphol op de fiets te krijgen vroegen ondernemers en bestuurders in dit gebied donderdag met een social ride aandacht voor de fiets. Tijdens de rit werd het startsein gegeven voor het verder aanpakken van de fietspaden in Schiphol Noord en Oost en de fietsers stopten bij regionale mobiliteitsoplossingen. De rit werd uitgevoerd in het kader van de fiets-naar-je-werk-dag.

“De fiets wordt steeds belangrijker in het woon-werkverkeer. Een goede ontwikkeling want fietsen is gezond en een klimaatbewust alternatief voor de auto. Om de fietser ook écht iets te bieden, leggen we als Vervoerregio samen met onze partners snelle en comfortabele fietsverbindingen aan door de Amsterdamse regio. Zo dragen we met zijn allen bij aan een bereikbare en vitale regio”, aldus Peggy Laurs, adjunct-directeur van de Vervoerregio Amsterdam.

Verbeteren van fietsinfrastructuur

Om de fiets aantrekkelijker te maken, streven de ondernemers en bestuurder ernaar om fietspaden in de regio te vernieuwen en te verbreden. Dit maakt het gebruik van dit vervoersmiddel veiliger en gemakkelijker. Er komen daarnaast servicepunten, waar fietsers terecht kunnen voor bijvoorbeeld onderhoud en extra voorzieningen, en de regio wil de regio optimaal gebruikmaken van allerlei technische innovaties die beschikbaar zijn.

Dan valt bijvoorbeeld te denken aan geofencing, een software die ervoor zorgt dat de trapondersteuning op elektrische fietsen of speed pedelecs minder wordt in drukke gebieden. Dit zorgt voor minder snelheidsverschil tussen de verschillende voertuigen op het fietspad en maakt veilig fietsen gemakkelijker. “Deze infrastructurele verbeteringen en technische innovaties zijn bedoeld om werkgevers en forenzen te motiveren om vaker de fiets te pakken.”

Gedragsacties

Groot Schiphol Bereikbaar, een samenwerkingsverband tussen de Schiphol Group, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland, SADC, Vervoerregio Amsterdam en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, denkt zelf dat infrastructurele en technische verbeteringen niet voldoende zijn om meer mensen op de fiets krijgen en wil dus ook actie nemen voor gedragsverandering.

Daarvoor kiest het verband voor fietsprobeeracties en worden  in het gehele gebied test clinics georganiseerd, waarvan de social ride het startschot is. Tijdens deze clinics kunnen medewerkers in de regio e-bikes en speed pedelecs testen. Om die voor elkaar te krijgen werken de partijen van Groot Schiphol Bereikbaar samen met KG Parkmanagement, goinGDutch en Enviolo.

Lees ook:

Hoe krijg je de snelle speed pedelec veilig in drukke gebieden?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.