Vergunningen deelscooters in Hilversum

Foutparkeerder deelscooter kan binnenkort boete krijgen in Breda

Vergunningen worden in Hilversum verplicht voor deelscooteraanbieders. Foto: Inge Jacobs

De gemeente Breda wil optreden tegen deelscooters die nu te vaak worden teruggevonden op ongewenste plekken. Door afspraken met de leveranciers Check en Go Sharing kan Breda binnenkort een boete opleggen, die dan doorgegeven wordt aan de gebruiker. Dit staat in een voorstel van het college van burgemeester en wethouders. 

De gemeente ziet deelmobiliteit als een belangrijke schakel om de komende jaren bereikbaar te blijven. Maar tegelijkertijd wordt erkend dat de voertuigen af en toe voor overlast, hinderlijke of zelfs gevaarlijke situaties zorgen. Ze worden namelijk niet altijd geparkeerd op de plek waar de gemeente ze ook wil hebben.

Boete doorbelast

“De gebruikers konden tot op heden niet worden aangesproken”, aldus de gemeente. “Door afspraken met Check en GO kunnen we de bestuurlijke boete opleggen welke doorbelast wordt aan de gebruiker. Zodoende kunnen we ervoor zorgen dat gedragsverandering teweeg wordt gebracht bij de eindgebruikers en de leefbaarheid toeneemt.”

Er worden door gemeenten al langer verschillende maatregelen getroffen om die overlast aan te pakken. Zo heeft aanbieder felyx sinds september de regel dat er een boete kan worden opgelegd wanneer een gebruiker de scooter achterlaat op een plek waar anderen er last van hebben. Als het voertuig helemaal verplaatst moet worden, kost dat 50 euro. Regelmatige overtreders kunnen zelfs helemaal geweerd worden. Concurrent Check beloont gebruikers juist.

In België gaan enkele gemeenten zelfs nog wat verder. Daar worden overlastgevende steps opgehaald en in beslag genomen. Aanbieders krijgen hun voertuigen slechts terug na het betalen van een schadevergoeding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.