VN Journaal, Inge en Steven

VerkeersNet Journaal: doelen bereiken met slim mobiliteitsbeleid

Een goed mobiliteitsbeleid kan positieve effecten hebben, die verder gaan dan alleen optimale bereikbaarheid en betere verkeersveiligheid. Het kan winst opleveren voor bijvoorbeeld de leefbaarheid van een stad, de fysieke en mentale gezondheid van de inwoners en zelfs de aanpak van de klimaatproblematiek. Tijdens het VerkeersNet Journaal zullen we uitgebreid aandacht besteden aan dit thema.

We kijken met Daniëlle Snellen, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), naar mobiliteit en het mobiliteitsbeleid in het zogenaamde bredewelvaartsperspectief. En we delen de resultaten van een proef met slimme verkeerslichten op één kruispunt in Noord-Holland. Projectleider John Steendijk deelt de voordelen voor wegdeelnemers, de provincie en wegbeheerders in heel Nederland. Bekijk de aflevering om 14 uur via deze link.

Onderwerpen

Volgens het PBL is het huidige beleid moeilijk te verenigen met het perspectief van brede welvaart en dat vraagt om moeilijke keuzes. Danielle Snellen zal verder toelichten om welke keuzes het gaat en handvatten geven om een goede afweging te maken. Ze zal daarnaast ook verder ingaan op de voordelen van kijken naar brede welvaart voor het mobiliteitsbeleid. En ze legt uit waarom extra investeringen in mobiliteitsbeleid niet automatisch de slimste oplossing is.

We nemen met een korte video een kijkje bij een kruispunt in Noord-Holland. Noord-Holland test veel slimme technieken en niet alleen voor autoverkeer. Deze zomer werd bekeken of slimme camera’s, apps en connected fietsen om te zien of dat meer comfort en sneller groen voor fietsers opleveren. John Steendijk van de provincie Noord-Holland deelt de resultaten en gaat in op de ambities van de provincie op het gebied van smart mobility.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.