FOTO Gemeente Amsterdam

Ruim 600 boetes voor Amsterdamse snorfietsers door cameratoezicht

Het cameratoezicht dat Amsterdam sinds vorige week inzet om snorfietsers van het fietspad te krijgen, heeft na een paar dagen al tot ruim zeshonderd boetes geleid. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de eerste dagen alleen waarschuwingen uitgedeeld en krijgen overtreders sinds vrijdag een bekeuring van 95 euro thuisgestuurd.

Snorfietsers zijn in de hoofdstad sinds 2019 op veel plekken niet meer welkom op het fietspad. Ze moeten met helm op de rijbaan rijden. Aangezien de laatste tijd steeds minder mensen zich aan de regels hielden, zet de gemeente sinds vorige week maandag als proef kentekencamera’s in. Deze zijn een aanvulling op de handhaving door boa’s op straat, die rond de honderd boetes per maand uitschrijven.

Betere verkeersveiligheid

Een evaluatie toonde begin vorig jaar aan dat de nieuwe regel tot meer veiligheid leidt in het verkeer, evenals een betere doorstroming en minder drukte op de fietspaden. Ook nam het aantal ongevallen met snorfietsers volgens de gemeente flink af.

Extra handhaving bleek echter noodzakelijk. Iets minder snorfietsers reden namelijk op de rijbaan en het aantal helmdragers nam met 15 procent zelfs fors af. Voorlopig wordt gebruikgemaakt van de bestaande kentekencamera’s, maar later komen er ook verplaatsbare camera’s bij.

Bron: ANP

Lees ook:

Amsterdam zet camera’s in voor handhaving op snorfietsregels

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.