TIER in één klap actief in ruim 400 steden door overname nextbike

Mobiliteitsaanbieder TIER heeft maandag deelfietsaanbieder nextbike overgenomen. Op die manier wil TIER het totale aanbod van duurzame micromobiliteit aanvullen met extra huurfietsen en e-bikes en meer aandacht geven aan die modaliteit. Door de stap hoopt het van origine Duitse TIER de “meest toonaangevende aanbieder van micromobiliteit ter wereld” te worden.

De twee partijen bieden samen namelijk aanbod in 400 steden en hebben samen ongeveer 250.000 voertuigen ter beschikking. Bovendien zorgt deze overname volgens TIER voor een nog aantrekkelijker product voor reizigers, zodat ze geen eigen auto meer nodig hebben. Er komt namelijk een multimodaal platform tot stand waarin een combinatie wordt aangeboden van fietsen, e-bikes, bakfietsen, elektrische snor- en bromfietsen en dat zowel free-floating als station-based en hybride.

Groeiende fietsmarkt

“De overname van nextbike – met zijn ongeëvenaarde ervaring en relaties in honderden steden – is een unieke kans om deelfietsen naar een hoger niveau te tillen, meer mensen uit de auto te krijgen en de meest duurzame mobiliteitsoplossing aan te bieden. Ik heb altijd een diep geloof gehad in de transformerende kracht van fietsen in steden – en het is geweldig om te zien dat de fietsmarkt snel groeit”, denkt Lawrence Leuschner, CEO en medeoprichter van TIER Mobility.

Nextbike exploiteert al sinds 2004 fietsverhuursystemen en heeft inmiddels een winstgevend bedrijfsmodel voor deelmobiliteit ontwikkeld. Ondanks de coronacrisis werd een stijging van 50 procent in het gebruik van deelfietsen geregistreerd. “We hebben besloten samen te werken met TIER omdat onze bedrijfsculturen naadloos op elkaar aansluiten”, licht Leonhard von Harrach, CEO van nextbike, de overname toe. “Daarnaast delen we de missie om steden leefbaarder te maken door mobiliteitsproblemen op te lossen. Door samen te werken gaan we verkeersopstoppingen, vervuiling en geluidoverlast tegen.”

Minder auto’s

TIER heeft de ambitie om het aantal auto’s in de stad te verminderen door gedeelde micromobiliteit aan te bieden. Het bedrijf werd in 2018 opgericht en is actief in 160 steden in Europa en het Midden-Oosten. Sinds kort is TIER te vinden in de Nederlandse steden Utrecht en Eindhoven. De onderneming wijst er zelf op dat nextbike zal kunnen profiteren van de innovatieve kracht en financiële kracht van TIER. De onderneming haalde onlangs in een financieringsronde nog 172 miljoen euro aan investeringen op.

Wat hindert mensen nog om massaal over te stappen op MaaS? En hoe wil TIER dat aanpakken? Dit zal Alexander Sprey van TIER toelichten tijdens het MaaS Congres op 7 december in AMUZ Antwerpen. Bekijk het programma

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.