A4 Ketheltunnel, snelweg

‘Nieuwe kabinet wil rekeningrijden invoeren’

Foto: ProMedia / VK

In het regeerakkoord zijn volgens ingewijden afspraken gemaakt over de invoering van rekeningrijden. Het nieuwe kabinet wil alle automobilisten naar gebruik laten betalen. Dat betekent dat de kilometerheffing niet alleen gaat gelden voor elektrische auto’s, waarvoor nu geen wegenbelasting wordt betaald, maar ook voor benzineauto’s.

Dat meldt de NOS op basis van Haagse bronnen. De invoering van rekeningrijden gaat vermoedelijk wel flink wat tijd kosten. De verwachting is dan ook dat de maatregel pas ná het nieuwe kabinet-Rutte IV wordt doorgevoerd. Volgens de NOS is een coalitieakkoord tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie binnen handbereik. De kans is groot dat dit begin volgende week wordt gepresenteerd.

VVD overstag

Rekeningrijden lag lange tijd met name gevoelig bij de VVD. In het verkiezingsprogramma voor dit jaar stelde de regeringspartij wel voorstander te zijn van kilometerheffing voor emissieloze auto’s. “Als we dan in de toekomst toch een systeem van betalen per kilometer hebben, is het wel zo eerlijk en eenvoudig om de huidige wegenbelasting af te schaffen, en onder de noemer ‘de gebruiker betaalt’ alleen een kilometerheffing over te houden”, zo stond in het partijprogramma.

Het aantal files op de weg zal afnemen als rekeningrijden wordt ingevoerd, bleek vorig jaar uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Financiën. Met name in de avondspits zal het rustiger worden. In dit onderzoek werd gekeken naar drie varianten van de heffing, die elk leiden tot minder kilometers. Staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief concludeerde op basis van deze rapportage dat implementatie minstens negen tot tien jaar zal duren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur van OVPro.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.