Kwart maaltijdbezorgers maakt verkeersongeluk mee

Een maaltijdbezorger. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Maaltijdbezorgers raken wel eens betrokken bij een verkeersongeval, maar wijten dat voornamelijk aan het weer of andere weggebruikers en zelden aan zichzelf. Toch vertonen zij ook risicovol gedrag, meldt jongerenorganisatie TeamAlert na onderzoek.

Maaltijdbezorgers zijn vaak jong. Ze rijden op een (elektrische) fiets of een scooter en nemen vaker dan andere weggebruikers risico’s. Daardoor zijn ze kwetsbaar. Uit het onderzoek, in opdracht van het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland gehouden in Gelderland en Overijssel en de gemeente Rotterdam, blijkt dat bijna 25 procent van de deelnemers aan de enquête wel eens een ongeluk heeft gehad tijdens een bezorgopdracht. Vooral botsingen van scooterrijders met auto’s, komen afgaande op het aantal berichten in de media, naar verhouding veel voor.

Risicogedrag

Twee derde wijt dit aan slecht weer en 43 procent aan het gedrag van medeweggebruikers. Een kleine 20 procent geeft toe zelf te veel risico’s te hebben genomen. Zoals over het trottoir of de verkeerde kant van de weg rijden, de verkeersregels niet naleven of de telefoon te gebruiken tijdens het rijden (50 procent). Ondanks het risicogedrag dat ze soms tonen, vindt 95 procent van de bezorgers dat ze goed kunnen rijden. Zo’n 69 procent van de ondervraagden vindt dat hun werkgever hun veiligheid belangrijk vindt.

Eind mei wordt een nieuw online platform gelanceerd, waarop tips, trucs en een online training te vinden zijn om veiliger onderweg te zijn. Het platform draait om veilig bezorgen (gedrag op de weg) en hoe de werkgever voor een veilige basis voor zijn medewerkers kan zorgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rene Quist

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.