Zomeroffensief verkeersaso's gemeente Rotterdam
Zomeroffensief

Rotterdam extra scherp op zomers verkeersasociaal gedrag

Cruisende automobilisten in drukke straten worden deze zomer geweerd in Rotterdam. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

‘Cruisende’ automobilisten langs volle terrassen, te hard rijden na een paar fruitige cocktails of ‘gehang’ op parkeerterreinen en kades: dit soort verkeersoverlast neemt in de zomermaanden toe en daarom start de gemeente Rotterdam wederom een Zomeroffensief. Verschillende maatregelen moeten verkeersasociaal gedrag op korte en lange termijn verminderen.

Om de ‘zomerse’ verkeersoverlast zoveel mogelijk te beperken, worden straten in het centrum van Rotterdam op gezette tijden afgesloten. Bijvoorbeeld tijdens koop- of uitgaansavonden. Daarnaast moeten (tijdelijke) verkeersdrempels het aantal hardrijders beperken. Ook plaatst het Openbaar Ministerie extra flitspalen op plekken waar te hard wordt gereden en voert TNO geluidsmetingen uit om te handhaven op voertuiglawaai.

Gedragsexperts

Wat betreft de handhaving van de verkeersregels: er wordt door de lokale basisteams van de politie extra gecontroleerd, waar de capaciteit het toelaat. (Jonge) overlastgevers in het verkeer kunnen tot slot aangesproken worden door gedragsexperts. Zij wijzen hen op de geldende verkeersregels en proberen door middel van een gesprek positief gedrag te stimuleren.

Vincent Karremans, wethouder Mobiliteit, wil de aanpak van verkeersasociaal gedrag de komende jaren doorzetten en uiteenlopende maatregelen blijven inzetten om verkeersoverlast te beperken. “Bijvoorbeeld maatregelen als inbeslagname, gebiedsverboden, geluidsmeters of lawaaiflitsers, roodlicht camera’s en mobiele flitspalen. Waar nodig, passen we de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) hiervoor aan: we maken de APV ‘verkeersaso-proof'”, aldus de wethouder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.