Deelscooter fout parkeren
Foutparkeerders

Lukraak geparkeerde deelscooters in Den Haag en Delft aangepakt

Deelscooters worden op de gekste plekken achtergelaten.

De vele strandgangers die vandaag en gisteren verkoeling zochten aan zee, gebruikten hiervoor in grote getale deelscooters. Dit resulteerde in veel foutgeparkeerde en lukraak weggezette deelscooters. Volgens de aanbieders van de deelscooters komen er echter maar weinig klachten binnen. 

Zowel Delft als Den Haag nemen maatregelen tegen de overlast van deelscooters, meldt Omroep West. Volgens GoSharing, het bedrijf dat op de meeste plekken in onze regio scooters heeft staan, valt het mee met de overlast. De aanbieder van de groene deelscooters vraagt huurders een foto te maken van de geparkeerde scooters, die steekproefsgewijs worden gecontroleerd. Bij fout parkeren volgt eerst een waarschuwing, vervolgens een boete van 70 euro en toont een huurder dan nog steeds geen beterschap, wordt hij van het platform verbannen.

Concurrent Felyx heeft een vergelijkbaar systeem, maar hanteert met 50 euro een lager boetebedrag. Hoeveel klachten het bedrijf krijgt, maken ze niet bekend. Wel geeft Felyx toe dat er in het verleden veel klachten uit hetzelfde gebied zijn gekomen. Zoals bijvoorbeeld de Zwolsestraat op Scheveningen, waar het servicegebied is aangepast nadat veel voertuigen van verschillende aanbieders tegelijk werden neergezet.

Bij Check werken ze met een bonussysteem waarmee gebruikers punten kunnen verzamelen voor goed geparkeerde deelscooters. Hierdoor is het aantal klachten met 35% afgenomen, aldus een woordvoerder van de aanbieder.

Parkeervakken voor deelscooters

Volgens de gemeente Den Haag (met in totaal 1500 deelscooters, 750 elektrische deelfietsen, 536 deelfietsen en 136 deelbakfietsen) komen er vanuit die stad in totaal zo’n 100 meldingen en klachten per maand binnen bij de aanbieders. Een aantal dat met maatregelen omlaag gebracht moet worden.

Zo zijn er volgens de gemeente langs de Scheveningse kust en bij het Centraal Station al parkeervakken voor deelscooters en deelfietsen aangelegd. Later dit jaar moeten die er ook op andere plekken in het centrum en op Scheveningen komen en volgend jaar zelfs in de gehele stad.
De gemeente Delft laat weten met een vergunning te gaan werken. Bedrijven kunnen daar vanaf eind deze maand voor inschrijven. Dan moeten ze wel voldoen aan een aantal eisen, zoals een klachtenregeling. Zo hoopt de gemeente overlast beter te kunnen beteugelen.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.