Robotfiets THEO. Foto: Fietsberaad CROW
Robot

Innovatieve zelfrijdende fiets binnenkort op het fietspad

Robotfiets THEO. Foto: Fietsberaad CROW

Een pakketje bezorgen zonder een bezorger? Binnenkort is het realiteit in Rotterdam, Noord-Brabant, Limburg of Utrecht. De robotfiets THEO kan zichzelf onder controle vanuit een meldkamer verplaatsen over het fietspad en zo pakketjes bezorgen.

Het voertuigje is ontwikkeld in Duitsland en heeft daar inmiddels op afgesloten universiteitsterrein de eerste proefbestellingen bezorgd. THEO wordt vooral een rol toebedacht bij het snel – dezelfde dag – bezorgen van goederen en voor last-mile bezorging door logistieke bedrijven.

De maximumsnelheid bedraagt 20 km/uur. Het karretje kan maximaal 100 kg vervoeren, in 8 individuele compartimenten. Het is 70 cm breed en 168 cm lang.

De ontwerpers omschrijven THEO als een semi-autonome trike, geoptimaliseerd voor de fietspaden. Semi-automatisch zou dan betekenen dat het doen en laten van THEO vanuit een centrale meldkamer in de gaten wordt gehouden. “Als er geen fietspaden beschikbaar zijn, is hij ook snel, licht en wendbaar genoeg om op conventionele autostroken te rijden en zonder opstoppingen te veroorzaken.”

THEO is aangemeld bij het Mobilitylab, een samenwerkingsverband tussen enkele provincies om pilots van de grond te krijgen van startups op het gebied van mobiliteit. De bedoeling is dat deze startups hun innovatieve oplossing gaan testen in de regio’s Rotterdam, Noord-Brabant, Limburg of Utrecht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.