Verkeerstraining Getir en VVN
Veilig Verkeer Nederland

Flitsbezorgers Getir niet meer de weg op zonder verkeerstraining

Bezorgers van boodschappenbezorgdienst Getir moeten een verplichte verkeerstraining volgen, om de risico's op de weg te verlagen. Veilig Verkeer Nederland

Boodschappenbezorgdienst Getir en Veilig Verkeer Nederland (VVN) zijn een samenwerking gestart, om de verkeersrisico’s van het flitsbezorgen te verlagen. Bezorgers mogen alleen nog de weg op als zij een verplichte verkeerstraining hebben gevolgd. Om de kwaliteit van de training van Getir te waarborgen, heeft VVN de cursus gereviewd en gevalideerd.

Flitsbezorgers die met hoge snelheid over de fietspaden racen, om de belofte ‘binnen een half uur bezorgd’ waar te maken. Het zorgt voor veel ergernis onder andere weggebruikers en het verhoogt zelfs het gevoel van onveiligheid. Dit blijkt uit een flitspeiling die Veilig Verkeer Nederland in 2021 uitvoerde.

‘Defensief’ rijden

Reden genoeg voor VVN om de samenwerking aan te gaan met bezorgdienst Getir. Het doel is te zorgen voor een veilige bezorging voor zowel de bezorger als de weggebruiker. Daarom volgen vanaf volgend kwartaal alle bezorgers een verplichte verkeerstraining, waarna deze doorlopend zal plaatsvinden. De veiligheidstraining bestaat uit een theorie- en praktijkdeel en heeft veel aandacht voor ‘defensief rijden’. Dit is een manier van rijden waarbij anticiperen centraal staat. Andere weggebruikers kunnen fouten maken – zowel bewust als onbewust – en het eigen rijgedrag van bezorgers kan bepalend zijn in het voorkomen van een ongeval.

De trainingen wordt gegeven door Getir’s Safety Manager. Deze medewerker draagt fulltime bij aan het verbeteren van de veiligheidsstandaarden en de naleving daarvan binnen het bedrijf. Rob Stomphorst, woordvoerder van VVN, vindt dat de training veel goede voorbeelden uit de praktijk bevat. “En op deze manier bereik je ook nog eens veel jonge verkeersdeelnemers, die hierdoor met het onderwerp verkeersveiligheid in aanraking komen.”

Verkeersveiligheidverklaring

Op dit moment hebben medewerkers van Getir geen financiële of andere prikkels om snel te bezorgen. Getir en VVN hebben vastgelegd dat deze er ook niet zullen komen. Ook is er een verkeersveiligheidverklaring opgesteld die aan andere bezorgdiensten wordt voorgelegd om de standaard in de sector verhogen. “De bezorging van boodschappen of maaltijden moet ook niet om snelheid gaan”, vindt Stomphorst. “Maar om het correct afleveren ervan. Het is niet realistisch om klanten te beloven dat ze het binnen 10 minuten in huis hebben.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.