Delflandplein
Delflandplein

Fietsers op ‘beruchte’ Delftse rotonde mogen straks nog maar één kant op

Door het Delflandplein aan te passen naar eenrichtingsverkeer voor fietsers, moet de verkeersveiligheid verbeteren.Gemeente Delft, 2022

Fietsers die over het Delflandplein in Delft rijden, kunnen dat vanaf half november nog maar in één richting doen. Om de verkeersveiligheid op de rotonde te verbeteren, werd namelijk deze week begonnen met werkzaamheden om  éénrichtingsverkeer voor fietsers door te voeren.

De vele aanrijdingen die de afgelopen jaren op de drukke rotonde plaatsvonden, waren aanleiding voor de gemeente Delft om actie te ondernemen. Eind september ging het nog mis, toen een fietser op de rotonde over het hoofd werd gezien door een automobilist en aangereden werd. Ook omwonenden klagen al lang over de verkeersveiligheid op het verkeersplein.

“Op deze rotonde komen veel verkeersdeelnemers bij elkaar”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Dat maakt het voor weggebruikers vaak lastig te overzien of ze op een veilige manier over kunnen steken. Om de rotonde veiliger te maken heeft de gemeente onderzoek laten doen naar de verkeersveiligheid van het Delflandplein en naar mogelijke oplossingen. Hieruit bleek onder meer dat automobilisten de fietsers te vaak niet zien.”

Overzichtelijker

Over de verkeerssituatie en mogelijke oplossingen zijn gesprekken gevoerd met de raad, specialisten en mensen uit de omgeving. Hun ideeën en verkeerskundig onderzoek hebben geleid tot het besluit om éénrichtingsverkeer voor fietsers in te stellen. “Eenrichtingsverkeer voor fietsers maakt de rotonde overzichtelijker, waardoor een veiliger verkeerssituatie ontstaat. Om het zicht op de rotonde nog verder te verbeteren vervangt of snoeit de gemeente de planten in de groenvakken. Ook gaan enkele bomen weg, zodat het fietspad dichter bij de rijbaan komt te liggen. Op een andere plaats komen hiervoor nieuwe bomen terug.”

Wethouder Martina Huijsmans snapt dat de nieuwe situatie voor veel mensen even wennen gaat zijn. “Daar gaan we fietsers ook op diverse manieren bij helpen. Ook in de periode na de werkzaamheden blijven we de verkeerssituatie en de effecten van de wijziging goed monitoren.”

De werkzaamheden duren tot 18 november. Fietsers worden tijdens de werkzaamheden omgeleid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marloes Kanselaar

Marloes Kanselaar is vaste redacteur voor VerkeersNet en werkt nauw samen met de redacteuren van OVPro.nl en TaxiPro.nl. Na een studie Journalistiek werkte ze voor het AD/Rotterdams Dagblad en deed ze commerciële schrijfervaring op bij webwinkel Coolblue. Een Rotterdamse in hart en nieren, die de lezer van VerkeersNet graag op de hoogte houdt van alle ontwikkelingen in de verkeers-en mobiliteitswereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.