‘Studeren in de regio’ kan studenten uit de spits halen

studentColleges verplaatsen naar de zaterdag, het opzetten van een studenten-carpoolsysteem en studeren in de regio.

Het zijn enkele van de suggesties die een groep studenten doet aan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om het aantal studentreizigers in de spits te verminderen.

Een groep Nijmeegse Studenten, verenigd in Denktank Edison heeft op vijf terreinen ideeën bedacht om studenten te verleiden niet in de spits te reizen.

Het eerste idee is het principe van E-learning ook toe te passen in het hbo- en mbo onderwijs. Dat leent zich daarvoor waarschijnlijk minder dan voor het universitaire onderwijs, waar het al wordt toegepast. Maar het is het proberen waard, aldus de studenten.

Het tweede idee is studeren in de regio.

Studenten vinden het over het algemeen lastig om zich thuis te concentreren en aan hun studie te zitten. Daardoor gaan veel studenten naar de universiteit omdat daar studieplekken zijn waar studenten in alle rust kunnen studeren maar ook groepswerk kunnen verrichten.

Om studenten uit de spits te halen, kan men deze studieplekken naar de student toe halen. Door in openbare plekken in de omringende gemeenten studieplekken te creeëren, hoeft men minder gebruik te maken van het ov.

Om studenten minder gebruik te laten maken van het openbaar vervoer is een ander idee om een studentenhotel te openen. Studenten kunnen hiervan gebruik maken wanneer zij colleges, tentamens of andere activiteiten op ongunstige tijdstippen hebben.

Om studenten tot na de spits op school te houden, kan men zorgen voor kookfaciliteiten op de scholen. Studenten kunnen dan samen koeken en eten, waardoor ze langer op school zullen blijven.

Dat kan ook door andere collegetijden. Bijvoorbeeld meer colleges in de avonduren en op zaterdag.

Tenslotte kan samengewerkt worden met bedrijven in de omgeving om een carpoolsysteem op te zetten.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.