Leenfiets voor Zwolse studenten

deltion

50 studenten van het Deltion College in Zwolle krijgen de mogelijkheid om vanaf het station gebruik te gaan maken van een Deltion-fiets. Dit is een fiets die individueel aan een student in bruikleen wordt gegeven. Het is de eerste stap om de druk op het openbaar vervoer te verlichten.

De Deltion-fiets wordt gratis ter beschikking gesteld. De doelgroep zijn jonge studenten (16 jaar) die niet beschikken over een ov-studentenkaart.

Deze maken nu meestal gebruik van het openbaar vervoer in de spits. Door gebruik te maken van een fiets besparen zij de kosten voor het openbaar vervoer en neemt de reizigersdruk in de spits af.

Deltion is een grote onderwijsinstelling in Zwolle met meer dan 13.000 studenten en meer dan 1.100 werknemers.

Veel studenten komen met het openbaar vervoer (veel studenten hebben een ov-studentenkaart) en gaan vervolgens met de bus vanaf het station naar het schoolgebouw. Vooral in de ochtenduren ontstaat een enorme toeloop op het busvervoer. Dat maakt het openbaar vervoer voor andere reizigers onaantrekkelijker en de kosten ten gevolge van de piekbelasting zijn erg hoog.

Adviesbureau MetGraumans ontwikkelde een plan van aanpak om de bereikbaarheid van het Deltion College te verbeteren.

Met ingang van het studiejaar 2013-2014 worden de eerste maatregelen voor studenten maar ook voor het personeel geïmplementeerd en bij succes daarna stapsgewijs uitgebouwd.

Bij de plannen is rekening gehouden met twee scenario’s: de ov-kaart voor studenten blijft gehandhaafd of wijzigt/verdwijnt. In het eerste geval is het vooral zaak de druk op het openbaar vervoer te verminderen, in het twee geval zal men rekening moeten houden met een forse toename van het fietsgebruik.

Behalve met de leenfiets zet de school ook in op aanpassing van de lesroosters: de begintijdstippen kunnen nu variëren van 08:15 uur en 09:15 uur.

Voor de werknemers wordt de reiskostenregeling aangepast. Werknemers krijgen de mogelijkheid om per trein te reizen en krijgen een 100%-vergoeding voor de trajectkaart. Vanaf het station worden deze werknemers vervoerd met een pendelbus (besloten vervoer) die ook het kantoor van Achmea bedient.

Ook is geopperd om speciale bussen te laten rijden voor de scholieren vanuit de regio. Maar dat lijkt alleen kans van slagen te hebben als meer scholen meedoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.