Zondag goedkoop naar strand met Strandexpress

Tijdens het strandseizoen gaat elke zondag om de tien minuten vanaf het transferium bij knooppunt Ypenburg (A4/A13) een tram rechtstreeks naar Scheveningen rijden. Dit tegen een bescheiden tarief: het kaartje van 2 euro is voor 4 personen, inclusief het parkeren. Hiermee wil de gemeente de parkeerdruk verminderen en de bereikbaarheid van Scheveningen-Bad voor bezoekers van buiten Den Haag verbeteren.

Daarnaast leidt het er volgens de gemeente toe dat de parkeeroverlast in Scheveningen-Bad afneemt en zo de leefbaarheid in de Scheveningse straten verbetert.
Het transferium bij knooppunt Ypenburg, “P+R Hoornwijck”, is in april 2008 open gegaan. Het is het eerste Haagse transferium en ligt aan de Laan van Hoornwijck vlakbij de afslag van de A4. Bezoekers van de binnenstad en forenzen kunnen er nu al de auto parkeren en met de Binnenstad Express, tramlijn 15, in een kwartiertje in de Haagse binnenstad zijn. In lijn met het tarief voor de Strandexpress zullen ook de tarieven voor de Binnenstad Express voordeliger worden gemaakt.

De Strandexpress volgt de route van tramlijn 15 tot aan het Rijswijkseplein, vervolgens rijdt het de route van tramlijn 17 via de Weteringkade en de Rijnstraat en tenslotte de route van tramlijn 9 langs de Koninginnegracht en de Nieuwe Parklaan. De tram vertrekt om de 10 minuten.
Voor dit experiment wordt rijkssubsidie aangevraagd bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in het kader van een nieuwe reeks experimenten met ‘gratis’ of ‘goedkoop’ OV.
De kosten van het experiment met de Zondag Strandexpress zouden voor de helft moeten worden gefinancierd uit deze rijkssubsidie. Het resterende deel wordt dan bekostigd uit de meeropbrengst van een verhoging van de parkeertarieven op straat op de Strandweg (van Adriaan Maasplein tot Scheveningseslag), Kalhuisplaats en het parkeerterrein Zwarte Pad. Voorgesteld wordt de tarieven hier met 50 eurocent te verhogen van €1,90 per uur naar € 2,40 per uur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.