Het Nieuwe Werken werkt niet voor iedereen

telwerkenMaatwerk is een belangrijke succesfactor bij de implementatie en het in stand houden van Het Nieuwe Werken (HNW). HNW wordt in veel organisaties dan ook onterecht uitgerold als een ‘one-size-fits-all’ aanpak. Dit stelt TNO die onderzoek deed naar de persoonlijke drijfveren van de nieuwe werkers.

Er is een positieve relatie tussen HNW en medewerkers met een sterke behoefte aan vrijheid, vernieuwing en inzicht en medewerkers die zich willen onderscheiden en sterke behoefte hebben aan autonomie en resultaat.

Daartegenover staat een negatieve relatie tussen HNW en medewerkers met een sterke hang naar zekerheid, structuur en betrouwbaarheid en medewerkers met behoefte aan veiligheid en geborgenheid.

Hoe hoger medewerkers scoren op deze drijfveren, hoe minder zij werken volgens de principes van HNW.

Merle Blok, projectleider bij TNO: “Eerder werd bij HNW veelal uitgegaan van de mens als generieke factor. Uit ons onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen zijn tussen mensen en hun drijfveren. Het laat zien dat er organisaties of organisatieonderdelen zijn waar HNW heel goed zou kunnen werken, maar ook dat andere organisaties beter af kunnen zien van een bedrijfsbrede uitrol van HNW.”

TNO keek ook naar de invloed van managers en bedrijfscultuur op gedrag. Die invloed blijkt beperkt. Mensen laten zich niet of nauwelijks door sociale druk of wenselijkheid dwingen tot gedrag dat niet bij ze past. Soms werkt stimulatie zelfs negatief. Zo zijn mensen die houden van structuur en regelmaat (nog) minder bereid om wisselende werkplekken op kantoor te gebruiken als hun manager probeert om dit te stimuleren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.