Uber start meerijden-pilot in Amsterdam

uberUber is een meerijden-pilot gestart in Amsterdam met de nieuwe service uberPOP. Naast UberBLACK of UberLUX kan een geselecteerde groep Amsterdammers vanaf nu via de Uber app ook een voordelige rit boeken bij een particuliere autobezitter.

Iedere bestuurder is volgens Uber zorgvuldig geselecteerd, waardoor gebruikers verzekerd moeten zijn van een betrouwbare bestuurder en een veilige rit. Een bestuurder is minstens 21 jaar oud en heeft een training gevolgd, heeft een verklaring van goed gedrag en is in het bezit van een verzekerd en gekeurd voertuig, zo stelt Uber. Passagiers zijn verzekerd. Na een rit kan men de chauffeur beoordelen.

Ritten met uberPOP zijn 50% goedkoper dan gewone taxi’s. Het basistarief bedraagt 1 euro, plus €0,20 per minuut plus €1,10 per kilometer. Een rit die met de taxi €23 zou kosten, kost met uberPOP €11,-.
‘Meerijden biedt de voordelen van een auto, zonder die te hoeven bezitten. Hierdoor zal autobezit minder noodzakelijk worden en op termijn afnemen’, aldus het bedrijf.

Uber is een smartphone app waarmee de gebruiker met één druk op de knop een auto met chauffeur kan bestellen in ruim 150 wereldsteden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Uber biedt drie verschillende vervoersopties: UberLUX, de meest luxe auto’s met de beste chauffeurs; UberBLACK, een luxe sedan met een professionele chauffeur en vanaf nu uberPOP, een gewone personenauto waarin je kunt meerijden met de eigenaar.

De resultaten van de pilot zullen worden aangeboden aan het Amsterdamse college van B&W en het Ministerie van Infrastructuur & Milieu.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft echter al aangekondigd te gaan optreden tegen deze nieuwe taxidienst omdat het in strijd zou zijn met de taxi-wetgeving.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.