Gewone deelauto stagneert, SnappCar groeit fors

snappcarHet aantal gewone deelauto’s in Nederland neemt nauwelijks meer toe. Wel groeit het aantal SnappCar-auto’s. Particulieren stellen daarbij hun eigen auto voor verhuur beschikbaar.

Het aantal deelauto’s van de klassieke providers als Greenwheels e.a. schommelt al jaren rond de 2100.  Sinds 2011 groeit dat aantal nauwelijks meer.

Het aantal auto’s dat door particulieren wordt verhuurd via  services als SnappCar en MyWheels nam in 2014 wel fors toe, van 2463 in 2013 tot 8142 in 2014.

Dat blijkt uit het Dashboard duurzame en slimme mobiliteit van CROW-KpVV.

Dat meldt ook dat er nu ruim 110.000 autodelers zijn in Nederland. Per klassieke deelauto zijn er 15 tot 18 gebruikers. Bij particuliere carsharing zijn er 7 gebruikers per deelauto.

Hoe vaak deze gebruikers daadwerkelijk een deelauto gebruiken, is echter niet bekend.

Wel noemt het Dashboard enkele algemene kenmerken van de gebruikers en het gebruik. Zo wisselt de helft het gebruik van eigen auto af met het gebruik van een deelauto.

30 % van de autodelers had eerst een eigen auto, de helft van de autodelers heeft nog steeds eigen auto. Van de autodelers had 6 % zeker een auto aangeschaft als ze niet waren gaan delen, 60 % van de autodelers had toch geen auto aangeschaft, als ze niet waren gaan autodelen.

De deelauto vervangt zowel autoritten als ritten met openbaar vervoer en fiets. 10 % van de ritten was helemaal niet gemaakt, als de gebruiker geen deelauto kon gebruiken.

fig 1 soorten autodeelsystemen
Soorten autodeelsystemen (bron: CROW-KpVV)
Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.