OV-probeerkaart als alternatief bij wegwerkzaamheden

maastrichtEen ov-probeerkaart en een e-fiets op proef verlichtte de druk enigszins bij tijdelijke wegafsluitingen rond Maastricht. Degenen die meededen aan de proef, lieten de auto vaak thuis.

Bij Maastricht werden dit jaar op de A2 en A79 een maand lang twee afritten naar bedrijventerreinen afgesloten. Een aantal werknemers liet zich overhalen met een ov-probeerkaart of een leen e-fiets de auto thuis te laten staan. En deel doet dat nog steeds, ook al zijn de afritten weer open.

Het ging om afrit 55 van de A2 ten zuiden van Maastricht en afrit 1 van de A79. Afrit 55 ligt nabij bedrijventerrein Randwyck en afrit 1 ligt nabij industriegebied Beatrixhaven.

Op de bedrijventerreinen werken enkele tienduizenden werknemers. Dat leidt bijvoorbeeld tot 6800 auto’s per etmaal op de afrit  55. Op afrit 1rijden in de twee ochtendspitsuren 700 motorvoertuigen.

Middels een intensieve campagne werden werknemers aangespoord gebruik te maken van een gratis uitprobeer ov-kaart of een leen e-fiets.

In totaal deden 300 werknemers mee, waarvan ongeveer tweederde koos voor de ov-kaart. Dat leidde er volgens een onderzoek van Maastricht Bereikbaar toe dat tijdens de afsluiting bij afrit 55 134 van de 198 ochtendspitsritten gemeden werden. Bij de A1 werden op die manier 22 van de 40 ritten gemeden. In totaal dus 156 spitsritten minder. Het ov was favoriet om de spits te omzeilen.

De deelnemers werd ook gevraagd of ze dit gedrag dachten vol te houden. Daaruit leiden de onderzoekers af dat er van de 198 ochtendspitsritten die er voorheen gemaakt werden via afrit 55 nu 76 duurzaam gemeden worden. Bij afrit 1 worden er 7 van de 40 ochtendspitsritten duurzaam gemeden. Een aantal deelnemers gaf aan dat ze toch al van plan waren anders te gaan reizen, en dat de campagne net het benodigde zetje gaf. Overigens was de e-fiets bij de duurzame spitsmijders.

De onderzoekers concluderen al met al dat het mogelijk is met de ingezette acties (gratis ov of gratis gebruik van een e-bike) 55% tot 68% spitsmijdingen te halen en duurzaam 18% tot 38% spitsmijdingen. Vooropgesteld dat je automobilisten zover krijgt dat ze meedoen aan zo’n actie.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.