Bevolkingsgroei in de steden, krimp in het landelijke gebied

haarlemDe trend is al een tijd zichtbaar. De bevolking groeit in de steden, en krimpt in het landelijk gebied.

Die trend wordt nog een bevestigd in de uitgave ‘Demografische kerncijfers per gemeente 2014’ van het CBS. Daaruit blijkt dat in bijna de helft van de gemeenten het inwonertal in 2013 daalde en dat ging in het algemeen om gemeenten in het landelijk gebied.

De bevolking van Nederland groeide in 2013 met 0,3 procent tot 16 829 289 inwoners (1 januari 2014).

In de gemeente Schiermonnikoog daalde het inwonertal relatief het sterkst. Stijgers zijn met name in Noord- en Zuid-Holland te vinden met de gemeente Diemen aan kop. Daar nam de bevolking met 3 procent toe. Het aantal inwoners van Bussum was eind 2013 precies zo groot als eind 2012 (32 631 inwoners).

De groei van de bevolking in combinatie met de trek naar de stad vertaalt zich ook in veranderende verkeerspatronen.

Het zijn volgens recente studies van KiM en de UVA de twee hoofdoorzaken van de groei van het fietsgebruik en vooral de sterke groei in de steden.

Sinds het midden van de 80-er jaren is bevolking met 13 procent toegenomen. En parallel daaraan kiezen steeds meer mensen voor wonen in de stad in plaats van in het landelijk gebied. Midden jaren ‘90 woonde 39 procent van de Nederlandse bevolking in de stad, nu is dat 48 procent. Als je dat doortrekt naar het fietsgebruik, vormt dat de hoofdverklaring voor de groei van het fietsverkeer zoals die te zien is in steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.