Fietsambassadeurs zetten automobilisten aan tot fietsen

twentemobielEen actie van Twente Mobiel om automobilisten op de fiets te krijgen met geld en goede woorden, heeft vruchten afgeworpen.  Negen van de tien deelnemers zegt voortaan vaker te fietsen naar het werk.

De actie was bijzonder omdat ook bestaande fietsers die automobilisten wisten te overreden om te gaan fietsen werden beloond. Elke keer als een automobilist naar het werk fietst – en dus de auto laat staan – krijgt de automobilist en de fietser die hem heeft aangebracht een beloning.

Voor de fietser bedraagt die 1 euro per dag, voor de automobilist kan de beloning oplopen tot maximaal 5 euro per dag. In totaal deden 33 werkgevers mee. Dat leverde 595 deelnemers en 378 aanbrengers op.

42% van de deelnemers zegt door de actie vaker op de fiets te zijn gestapt. Vooraf kwamen de deelnemers vooral met de auto naar het werk.

De woon-werkafstand van de deelnemers is gemiddeld 9,9 kilometer. Een kwart woont zelfs verder dan 15 kilometer van het werk. 80% van de deelnemers fietste tijdens de halfjaar durende actie meerdere keren per week naar het werk. De voornaamste reden om mee te doen aan de Fietsactie is gezondheid (41%) en de financiële bijdrage (36%).

Het totale voordeel tijdens de actieperiode voor de deelnemer was gemiddeld € 336. Dat is inclusief de beloning en de besparing op de benzinekosten. En ze bespaarden zo op jaarbasis ongeveer 868.000 autokilometers, becijferde Twente Mobiel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.