35000 spitsmijdingen per week tussen Arnhem-Nijmegen

arnhemOp dit moment mijden ruim 20.000 automobilisten de ochtend- of avondspits op de regioring Arnhem-Nijmegen. Dit levert wekelijks 35.000 spitsmijdingen op waardoor de filedruk bij belangrijke autoknelpunten als de Waalbrug en Pleijroute sterk is afgenomen.

SLIM uit de Spits is het grootste spitsmijdproject van Nederland. Afgelopen 2 jaar hebben zijn automobilisten die vaak in de spits rijden uitgedaagd om hun reisgedrag aan te passen. Als tegenprestatie kregen de deelnemers een beloning in de vorm van spaarpunten die ze konden besteden in de webshop van SLIM uit de spits.

De database van 6.000 deelnemers uit fase 1 is inmiddels uitgebouwd naar een reizigerscommunity van ruim 20.00 deelnemers. De 13.000 automobilisten die voorheen vaak in de spits reden, zorgen structureel voor 35.000 mijdingen per week. Daarnaast zorgen 8.000 deelnemers die af en toe in de regio rijden voor extra ontlasting van specifieke autoknelpunten, aldus voorlopige cijfers.

Er is een reizigersbestand opgebouwd met verschillende reizigersgroepen; deze groepen krijgen challenges en informatie op maat aangeboden om hun specifieke reisgedrag te veranderen naar tijd en plaats. Tussen de 80 en 90% van de reizigersgroepen zou u het spitsmijdgedrag volhouden na het stoppen van de beloning.

Met de gratis SLIMapp en website kregen alle deelnemers wekelijks feedback over hun reisgedrag. De basisvraag om de regioring tijdens de spits te mijden is uitgebreid met ca. 10 challenges die op maat gemaakt zijn voor diverse reizigersgroepen. Zij konden bijvoorbeeld extra punten verdienen door extra vroeg te gaan reizen of routes met specifieke wegwerkzaamheden gedurende 6 weken te mijden. Het percentage van behaalde challenges is van 0% naar 50 % gestegen.

Meer dan 60% van de deelnemers gebruikt de SLIMapp waarmee ook de ritten worden geregistreerd. De beloningen van de deelnemers per spitsmijding zijn gedaald van € 4,00 naar ca € 0,40.

Het project krijgt een vervolg. Zo zal automobilisten gevraagd worden om tijdens de werkzaamheden aan de A12 op het traject Veenendaal-Arnhem-Grijsoord daar niet in de spits te rijden. Deze werkzaamheden beginnen komend najaar. Dat geldt ook voor werkzaamheden aan de Waalbrug, die in 2017 starten.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.