Deelauto blijft een niche

greenwheelsHoewel het aantal geregistreerde deelauto’s met 28% toenam, is het aantal mensen dat gebruik maakt van een deelauto nog altijd gering. 0,02 procent van het totaal in Nederland gemaakte autoverplaatsingen gaat met een deelauto.

CROW-KpVV meldt dat er in het voorjaar van 2015 in Nederland 14.352 deelauto’s waren voor particulieren. Dat betekent aldus de organisatie een groei van 28 procent (3142 auto’s), ten opzichte van 2014.

Dat betekent echter niet dat het gebruik van de deelauto een vlucht neemt. Bij de traditionele deelauto’s zoals Greenwheels is de laatste jaren geen sprake meer van groei. De toename van het aantal deelauto is voornamelijk te verklaren omdat meer mensen zich inschrijven bij peer-to-peer aanbieders zoals SnappCar, dat met 57 procent het grootste aandeel heeft in de deelautomarkt. Dat zijn auto’s die door particulieren te beschikking worden gesteld voor verhuur.

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid meldt in de Mobiliteitsmonitor 2015 echter dat Greenwheels het grootste aandeel in de gebruikersmarkt heeft, zo’n 60 procent. En dat ondanks het grote aanbod van de peer-to-peer-autodeelmarkt maakt maar 15 procent van de autodelers gebruik maakt van Snappcar.

Het aantal mensen dat gebruik maakt van een of meer vormen van autodelen is in Nederland nog altijd gering, aldus concludeert KiM. Slechts 1 procent van de Nederlanders van achttien jaar en ouder maakt er gebruik van. Dit komt overeen met ongeveer 90.000 autodelers in Nederland en 0,02 procent van het totaal in Nederland gemaakte autoverplaatsingen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.