Helft minder kilometers na pensioen

oudere automobilistenHuishoudens met pensioen als voornaamste inkomensbron rijden de helft minder auto dan niet-gepensioneerde huishoudens. Het autobezit en het aantal gereden kilometers nemen sterk af met de leeftijd. Dat meldt CBS.

Begin 2014 telde Nederland ruim 1,9 miljoen gepensioneerde huishoudens, een kwart van alle Nederlandse huishoudens. Samen hebben ze 1,4 miljoen personenauto’s, waarmee ze in 2013 gemiddeld per huishouden 9,3 duizend kilometer aflegden. In de overige huishoudens was dat twee keer zo veel (17,9 duizend).

Naarmate de gepensioneerden ouder zijn rijden ze minder. Huishoudens met 85-plussers reden 4,7 duizend kilometers, bijna twee derde minder dan gepensioneerden van 55 tot 60 jaar.
De auto is ook bij gepensioneerden het meest gebruikte vervoermiddel, zo blijkt uitOnderzoek Verplaatsingen in Nederland(OVIN) van CBS. Ze reizen per dag in Nederland gemiddeld bijna de helft van de kilometers als autobestuurder; de rest bijvoorbeeld als autopassagier, met de fiets of het openbaar vervoer. De auto wordt na pensionering vooral voor sociaal-recreatieve doeleinden gebruikt, zoals visite of winkelen.

Van de gepensioneerde huishoudens hebben alleenstaanden veel minder vaak een auto dan paren, respectievelijk 45 procent en 89 procent. Het autobezit neemt af met de leeftijd, het sterkst bij alleenstaanden.

Alleenstaande gepensioneerden maken gemiddeld ook minder kilometers met de auto. Zij reden in 2013 gemiddeld bijna 7 duizend kilometer, paren ruim 10 duizend. Gepensioneerde mannen die alleen zijn rijden gemiddeld ruim 8 duizend kilometer, dat is 2 duizend kilometer meer dan alleenstaande vrouwen. Zowel mannen als vrouwen rijden minder naarmate ze ouder zijn. Een alleenstaande man van 85 jaar of ouder reed met zijn auto 4,8 duizend kilometer in 2013, een alleenstaande vrouw van die leeftijd 3,5 duizend.

De cijfers komen uit nieuw onderzoek naar bezit en gebruik van personenauto’s van personen en huishoudens. In dit onderzoek worden gegevens over voertuigbezit, voertuigkenmerken, rijbewijsbezit en afgelegde kilometers gecombineerd met kenmerken en eigenschappen van personen en huishoudens. Hierdoor is het nu mogelijk om bezit en gebruik van voertuigen op het niveau van huishoudens te analyseren.

ouderen
Gemiddeld huishoudenskilometrage auto(‘s) gepensioneerden, 2013.)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.