Proef met verhandelbare spitsrechten rond Rotterdam

spitsrechten
Foto: Rijkswaterstaat / Harry van Reeken

Aan een rit op een drukke donderdagochtend hangt een prijskaartje van bijvoorbeeld 7 euro, terwijl dezelfde rit tijdens de rustige avondspits op vrijdag maar 1 euro kost. Dat zou het resultaat kunnen zijn van de invoering van ‘verhandelbare spitsrechten’.

De Verkeersonderneming Rotterdam wil daar liefst nog dit jaar een proef mee starten.

Startpunt voor de pilot zijn de huidige proeven met spitsmijden. Allereerst brengen verkeerscamera’s met een nulmeting het rijgedrag van alle automobilisten in kaart. Vervolgens kunnen camera’s, apps of gps-technologie ingezet worden om het rijgedrag van deelnemers te volgen.

Weggebruikers krijgen dan tijdens de pilot U-SMILE een vast aantal ‘spitsrechten’. Als ze meer gebruiken dan moeten ze die bijkopen, gebruiken ze minder dan kunnen ze die verkopen.

Het idee is dat de spitsrechten binnen de groep deelnemers verhandeld worden via een marktplaats waar de spitsrechten gekocht en verkocht worden.

De proef zal worden begeleid door verschillende universiteiten.

In de Rotterdamse Verkeersonderneming werken het Ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf samen aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.