Thuiswerken biedt nog veel potentie

In Nederland zijn ruim een miljoen mensen die thuis of op afstand kunnen werken, maar dat nog niet doen. Zouden ze dat wel doen, dan kan er 40% worden bespaard op de spitskilometers. Dit is de conclusie van een onderzoek onder werknemers, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van de Taskforce Mobiliteitsmanagement.

De Taskforce ziet in de komende griepepidemie een mooie gelegenheid het thuiswerken weer op de kaart te zetten. Bijna één op de vijf werknemers is er volgens de enquête van overtuigd dat het faciliteren van thuiswerken een verstandige maatregel is die de werkgever nu kan treffen als reactie op de Mexicaanse griep, zo zocht Blauw Research uit.
In Nederland werken op dit moment 1,7 miljoen mensen een deel van hun tijd thuis of op afstand. Dit is bijna een kwart van de werknemers. Deze groep rijdt daardoor gemiddeld ruim 75 kilometer per week minder in de spits. Hiermee is het aantal autokilometers in de spits ongeveer 10% minder.
In potentie kan het aantal telewerkers nog fors worden uitgebreid. In de enquête geeft 15% van de ondervraagden aan qua werkzaamheden te kunnen thuis- of telewerken, maar dit nog niet te doen. Vooral vrouwen hebben nog veel potentie om hun werk anders in te richten. Als iedereen die de mogelijkheid heeft, daadwerkelijk slim met mobiliteit om gaat, dan kan het aantal bespaarde spitskilometers met ongeveer 40% toenemen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.